Return to site

Kvartalsrapport: Q4 2020

Frilanslivet fortsätter!

· illustration,journalistik

Jag blev glad av att så många av er tydligen gillade min senaste "kvartalsrapport", så jag beslöt att göra en kvartalsrapport till. (Och det hör ju faktiskt till att kvartalsrapportena skall publiceras fyra gånger per år).

Jag tror att de flesta håller med om att 2020 blev ett märkligt år. För mig hade det varit det också utan pandemi. Jag tror att det som ändå starkast förblir mitt minne av 2020 är att det var året när jag satsade fullt på min frilanskarriär. Ett år som handlade om att lämna det säkra och trygga och ta ett stort kliv ut i det okända.

Skulle jag driva ett aktiebolag och rikta den här kvartalsrapporten till mina aktieägare så skulle jag framhålla att firman går bra trots det utmanande läget på arbetsmarknaden i år. Illustrations- och frilansjournalistiken rullar på pandemin till trots. De förtroendeingivande nyheterna om vacciner som injicerat hopp i företagen, börsen och näringslivet i stort har även haft en positiv inverkan på personalen i det här företaget - som försiktigt vågar hoppas på att kunna ta ut fjolårets uteblivna kanalbåtssemester i Storbritannien under hösten 2021.

broken image

Fortsatt fifty-fifty

Fortsättningsvis har uppdragen rullat in och fördelat sig kring 50-50 när det gäller illustration och journalistik.

På illustrationssidan har jag fått arbeta med en karikatyr av min tidigare chef på Yle, Kerstin Häggblom. Ett hedersuppdrag och en önskan från mig och Svenska Yles personal om trevliga pensionsdagar.

broken image

Därutöver har det blivit fler illustrationer: en för Kommuntorget och ett flertal för tidningen Läraren. Tack för fortsatt fint samarbete! Det stundande kommunalvalet i vår har även börjat synas i beställningarna - jag har bland annat fått illustrera FSL:s kommunalvalsteman, och skriva en artikel om personer med funktionsnedsättningar i kommunalpolitiken för tidskriften FUNK.

Därutöver har det goda och mångåriga samarbetet med tankesmedjan Agenda fortsatt, där nya rapporter med illustrationer är på kommande. Jag har också fortsatt skriva populärvetenskap för PopNAD - nu senast har det handlat om forskning som berör allt från vinlobbyn i EU till missbruksrelaterade problem på Grönland. Och har jag fått fortsätta göra min tecknade serie för tidningen Forum. Dessutom har jag fått arbeta med några logo-uppdrag för privatpersoner och mindre företag, en skivpärm, samt en del översättningsuppdrag och andra skrivuppdrag.

Och mycket mera är på gång, som jag får återkomma till i nästa kvartalsrapport. Spännande tider!

broken image

Simon Brobergs skiva "A Mournment of Life" som jag fick göra pärmen till.

Timbanken: en burnout-buffer

När man jobbar ensam, och dessutom utan fasta arbetstider gäller det att ge akt på att jobb och fritid inte blandas ihop. Mina vänner har understrukit vikten av att inte jobba för mycket, vilket ibland är lättare sagt än gjort när man ändå sysslar med något man tycker massor om.

Jag tycker ändå jag har lyckats rätt bra med att balansera jobb och fritid. Jag gillar verkligen att kunna disponera min tid hur jag vill, och jag har inget emot att jobba några timmar en lördag förmiddag och i stället åka till simhallen eller bege mig ut i löpspåret en tisdag förmiddag. Dessutom fördelar ju uppdragen sig sällan så att man har en jämn arbetsmängd. Ibland kanske jag bara jobbar några av dagens timmar, medan andra arbetsdagar kan dra ut långt in på kvällskvisten. Det är helt ok för mig.

Som egenföretagare finns det alltid något att göra. Även om man för tillfället inte jobbar med ett uppdrag för en kund kan man alltid förbättra hemsidan eller arbeta med marknadsföring. Här är det ändå viktigt att dra en gräns. Det är - och skall vara - helt ok att ta det lugnt mellan varven. Livets mening skall inte vara att jobba ihjäl sig.

Det som har varit en mycket bra reality check är den timbank jag har upprättat. Jag inför alla arbetstimmar i en en excel-tabell för att hålla reda på vad min faktiska timlön blir. Då parerar jag perfektionisten i mig som alltid vill fila in i det oändliga.

broken image

En av de målningar jag har gjort på fritiden. Porträtt av Ronnie James Dio.

Fritiden: Träning, vinterbad och lite musik

För mig har träningen varit en stor och viktig motvikt till jobbet. Under hösten har jag främst filat på min simteknik tillsammans med min briljanta pt Niclas Wiitala. Sen har jag lyckats förbättra min pb på halvmaraton rejält, och sprungit mitt livs första maraton (jag är redan anmäld till två maraton till, så det här fortsätter). Dessutom har jag hunnit med några traillopp.
 

Och så har jag startat en podcast tillsammans med min bror! Dallas & Lucas Podcast heter den och handlar hittills mest om motionsträning. Bland annat ställde vi till med en riktigt jävlig julkalender, som jag fick avbryta men Lucas drog i mål.

Nu blickar jag framåt mot träningsäsongen 2021 och siktar in mig på fler löplopp men också swimrun. Både min gamla goda bandkompis och guitar hero Julius Uusikylä och Lucas har anmält sig som pardeltagare i swimrunloppen - så det här kan inte bli annat än briljant.

broken image

Folkhälsan swimrun 2020 - Team Gäddorna in action!

Om någon frågar varför swimrun, så tror jag att svaret ligger i att det är en stentuff uthållighetsgren, en skräckblandad förtjusning och rejäl utmaning i simmandet - och att vara så nära naturen som det bara går att vara. Ingen dålig kombination.

Jag har också upptäckt crazen med vinterbad. Varje dag inleder jag i iskallt vatten - no excuses. Vilken tur att man bor på landet där allt man behöver göra för att få sitt eget vinterbad är att ställa en stor tunna vatten i ett hörn av gården.

Mellan varven försöker jag upprätthålla basspelandet, och jag skulle gärna börja ta sånglektioner igen.

Stort tack till alla som följer mig i den här bloggen, eller på sociala medier. Och en ännu djupare bugning till alla mina kunder - jag kan ärligt säga att det har varit ett nöje att jobba med er alla. Vi fortsätter nästa år - God fortsättning & Gott Nytt 2021, och ha det så bra!