Return to site

Hejdå Yle - tack för många fina år

Dallas has left the building

· journalistik

I dag när jag skriver det här, den första september 2020, är det den första dagen på omkring 15 år som jag inte är anställd av Svenska Yle. Tidigare i somras beslöt jag mig för att säga upp mig, eftersom det kändes som om det var dags att göra någonting nytt - och någonting alldeles eget.

Om jag minns rätt gjorde jag mina första inhopp på Yle år 2004, som praktikant inom ramen för studierna i journalistik vid Soc&Kom. Sedan år 2006 har jag jobbat mer eller mindre på heltid - först som reporter, sedan nyhetsläsare, nyhetschef och producent, webbredaktör och slutligen reporter igen. Mellan varven har jag också jobbat som kanalröst för Yle Fem.

broken image

Good Moooorning West Newland! Under de senaste åren har det här varit min arbetsmiljö: morgonradio på Yle Västnyland.

Under hela min tid på Yle har jag jobbat med nyheter i någon form. Radio har kanske varit det medium som legat mig varmast om hjärtat, och att jag under flera års tid hade förmånen att jobba med Aktuellt 17 är jag väldigt stolt över. Spännande var det att som reporter få jobba med långa reportage, och senare att som programvärd och producent få planera och förverkliga "nyhetstimmen" där vi sammanfattade och fördjupade de viktigaste av dagens riks- och utrikesnyheter. (Så här förklarade jag år 2013 vad jobbet gick ut på för unga reportrar inom ramen för Nyhetsskolan).

Under de senaste åren har jag jobbat som programvärd och nyhetsläsare på Yle Västnyland. Att få göra flödesradio för en lokal publik är något helt annorlunda, men lika häftigt. Här går det att reagera snabbt, styra om och åka ut. Sända där det händer, helt enkelt. Kontakten med lyssnarna är stark. Livet är ju trots allt lokalt. Och ibland kan man till och med ta sig en simtur i direktsändning.

Under den tid jag har jobbat på Yle har journalistiken utvecklats väldigt mycket. Webben är i många hänseenden numera den viktigaste plattformen, och utvecklingen är snabb. Som radio- eller tv-journalist har man deadline när sändningen börjar - på webben är deadlinen kontinuerlig. Jag är glad för att jag under min Yle-karriär under flera år fick jobba exklusivt med modern webbjournalistik, och nyhetstänk på sociala medier.

broken image

När jag nu lämnar Yle är det mina kolleger jag kommer att sakna mest. Jag minns när jag som ung reporter gjorde mina första inhopp på radionyheterna att jag tänkte om de mera erfarna journalisterna: "Hur kan de vara så allmänbildade - hur är det möjligt att veta så där mycket om så där mycket?". Så kan jag fortfarande tänka. Hatten av för er kära kolleger - och för allt ni har lärt mig under årens lopp!

Jag skall nu börja arbeta som frilansjournalist och illustratör på heltid. Det är en dröm jag har haft länge, men som har blivit mera konkret under den senaste tiden. Jag kommer alltså att illustrera, jobba med grafisk design, animation och journalistiska reportage. Jag har redan sedan några år tillbaka på deltid jobbat som illustratör (bland annat fick jag äran att göra karikatyrer inför presidentvalet 2018 för Yle) så något helt nytt är det inte frågan om - men nu är det dags att ta steget fullt ut.

Följ gärna den här bloggen om du vill veta vad jag har på gång :) Och på Instagram heter jag Sebastian Dahlström Drawings.