Return to site

God morgon från vattentunnan

Jag tänkte ge det här med vinterbad en ärlig chans

· Swimrun,Fritid

Vintern 2020-2021 skall bli den när jag tar mig an vinterbadandet på allvar! Missa inte en video med lite soloswimrun längst ner i det här blogginlägget!

Skall man vinterbada så skall man inte börja i januari - det gäller att komma igång i tid så kroppen vänjer sig vid de sjunkande vattentemperaturerna. Hejdlöst inspirerad efter att ha läst det här blogginlägget av min Swimrun-läromästare Thomas Schreven beslöt jag mig för att skaffa en stor tunna och fylla den med 500 liter vatten.

Vattentunnan får stå här i ett hörn på gården och svalna i takt med naturen, för tillfället visar vattentermometern 10 grader. Kanske får jag knacka isen av ytan sen någon gång i februari, vi får se.

broken image

En liten badanka är allt som saknas

Här tänkte jag då tillbringa en halv minut eller så varje morgon. Med en vecka av morgondopp under bältet börjar jag ha touchen inne. En liten badanka måste jag skaffa, sen är utrustningen komplett! (Man är ju ändå Fififififififififinlandssvensk).

Hittills har jag märkt att jag får en energiboost av doppet, och att jag har sovit bra om nätterna. Visst är det lite obehagligt att kliva i tunnan, men det gäller att inte tänka så mycket utan bara göra det. Sen genast på med varma kläder och en kopp varmt kaffe eller te i magen. Känns som efter en bra träning.

På sikt hoppas jag att vinterbadandet skall föra med sig att jag kanske slipper förkylningar i höst.

Jag har alltid på håll beundrat vinterbadare, men inte riktigt orkat pusha mig ur bekvämlighetszonen tillräckligt hårt för att själv pröva på. Ok, jo - i samband med bastu, men inte utan, och inte dagligen. Men sådana slappa dagars attityd kan skatta åt förgängelsen. Nu har morgontvagning införts på dagordningen - och den utförs på väderlekens villkor!

(Erfarna vinterbadare i bloggläsarkretsen hänvisas till kommentarsfältet undertill - jag behöver alla tips jag kan få. Och en spark i baken när inspirationen kanske tryter en gnistrande kall februarimorgon.)

Blackriver swimrun - the next big thing?

Äntligen kom min pullbouy och mina handpaddlar jag beställt på posten! Det var dags att testa lite solo-swimrun här i hemknutarna. Först preparerade jag pullbouyen med resterna av ett gammalt cykeldäck, så att den skall hållas runt benet medan man springer. Sen drog jag badmössan över öronen och joggade iväg.

Ja förresten, min Osmo Action hängde också med på resan, så häng med du också:

14 grader i vattnet - får se om det här blev årets sista swimrun-session eller om man hinner med en till. Annars får jag komma igen på nästa års sida när jag definitivt tänker delta i något lopp. Och hålla mig till simhallen tills dess. (Är lite sugen på Pikonlinna swimrun, och säkert också Folkhälsan).