Return to site

En blank canvas på 600 kvadrat

Vad skall växa här?

· fritid,trädgård,odling,mat

Zucchini, rova och pumpa. Kamomill, tomat, morot, sallad, mynta och timjam. Gurka och potatis. Och krus- och vinbär. Bland annat det har vår gård försett vårt matbord med under de år jag och min fru Rose-Marie har bott här ute på landet. Därtill kommer förstås den omgivande skogen med blåbär, lingon och svamp.

Hittills har vi hållit oss med några odlingslådor (noggrant omringade av ett staket i hönsnät, för att hålla traktens hungriga hjortar på avstånd). Och vårt lilla fula växthus i plast blåste omkull för ett drygt år sedan, så i fjol odlade vi tomaterna i vindfånget vid husets ytterdörr (skörden blev inte så hääver, som man säger här i Västnyland, eftersom relativt få pollinerare hittade de undangömda plantorna).

Men säsongen 2021 skall gårdsodlandet ta ett rejält kliv framåt. På bakgården finns nämligen ett område som hittills bara har orsakat svett och svordomar. Det är en gammal åkerplätt med fin matjord - men så infernaliskt övervuxen av ogräs, sly och små träd. Otaliga gånger har jag under årens lopp dragit röjsågen över området för att hålla trädväxten stången i väntan på en grävskopa.

Ända sedan vi flyttade hit har planen varit att ta i bruk det övervuxna området. Att det skulle kräva utomstående krafter har också varit klart - på 2020-talet gräver nog inte upp 600 kvadratmeter småstubbar på 10 cm avstånd från varandra med spett och spade. Så projektet har fått vänta till förmån för andra, till exempel byggandet av ett nytt vedlider och en liten gäststuga.

broken image

Gäststugan, fotad av Frida Lönnroos.

Men så kom den dagen när det var dags att ta i tu med odlingsområdet - en gång för alla. Den lokala företagaren Kenfix gjorde ett mycket gott jobb, och området som i åratal hade varit täckt av sly och små träd återställdes till en åker. Det var tillfredsställande att höra kraschandet av rötter som knäcktes när grävskopan arbetade. Alla rötter och stubbar grävdes sedan ner, och kvar blev ett platt lager av matjord av förvånansvärt god kvalitet.

broken image

Så kom snön och nu ligger området där som ett tomt vitt papper.

broken image

Nu får vintern ha sin gång. Till våren skall det harvas och blandas sand i matjorden. Sedan skall vi så gräsmatta. I takt med att vi klipper gräset kommer ogräset förhoppningsvis småningom att dö ut.

Och sen, an efter under kommande år, skall vi omvandla allt fler delar av gräsmattan till trädgårdsland, potatisåker, bärbuskar och fruktträd. Och så skall vi bygga ett nytt växthus.

Har du tips på vad vi borde odla här?