Return to site

Niclas Wiitala lärde mig att simma

Vilken känsla när man äntligen lyckas lösa ett problem. Hela mitt liv har jag simmat dåligt. För mig har det varit ett totalt mysterium hur någon kan simma frisim så snabbt att det rentav uppstår svallvågor i bassängen. Eller simma flera kilometer utan att bli trött. Simningen har varit en stor mental akilleshäl - ända tills jag träffade personal trainern Niclas Wiitala. 

Jag har redan tidigare berättat om mina bristfälliga simkunskaper i bloggen. Hur jag greps av panik när Folkhälsan bad mig delta i och skriva om Folkhälsan swimrun.

Redan som barn tyckte jag att jag simmade sämre än alla mina kompisar och jag var alltid nervös när simning låg på programmet under gymnastiklektionerna i skolan. Jo, jag lärde mig som 10-åring att hållas på ytan. Men redan att simma 25 meter var en utmaning. Simning var en sån där magisk färdighet som vissa bara hade - och jag inte kunde uppnå fast jag försökte mitt yttersta.

Men trots allt klarade jag Folklhälsan swimrun 2020, simmade mera under en dag än under de föregående 20 åren och varken drunknade eller kollapsade - tack vare Niclas coaching.

Så hur bär man sig åt för att lära någon som behjälpligt hålls ovanför ytan i simbassängen att tackla flera halvkilometer långa sträckor i naturvatten?

En fantastisk personal trainer kan ringa in exakt vad som brister i tekniken, ge specifika exempel och konkreta råd. En fantastisk personal trainer skall också greppa den mentala biten, sätta träningsresultaten i perspektiv och hjälpa klienten att se personliga framsteg i stället för misslyckanden. Niclas Wiitala är en fantastisk personal trainer.

Tillbaka i bassängen - nu gäller det

I swimrun får man flythjälp av våtdräkten. Simtekniken anpassas så att benen får vila med en pull bouy medan armarna arbetar. Efter loppet tränar jag med pull bouyen på egen hand. Men varje gång jag försöker simma helt utan hjälpmedel går det långsamt. Benen vill inte hållas vid ytan och kroppen tappar sin strömlinjeformade position, vattenmotståndet ökar och simmandet känns långsamt och tungt.

Det är med några sådana längder bakom mig jag befinner mig i bassängen i Tölö simhall i Helsingfors. Jag tar av mig simglasögonen och Niclas Wiitala som står vid poolkanten förevisar sparken en gång till. Hela benet skall med, låren skall arbeta. Jag analyserar och tänker och funderar. Vi går igenom andningen, armtagen och sparken en gång till. Niclas demonstrerar från poolkanten och säger plötsligt...

– Testa att simma 25 meter så snabbt du kan. Överdriv sparken ordentligt - ge järnet!

Ok, tänker jag, nothing to lose. Jag sätter simglasögonen på plats, ställer mig vid poolväggen och andas några gånger.

Jag dyker i - sparkar fart från kanten och sträcker ut kroppen medan jag glider genom vattnet. När jag når ytan går jag all in. Båda benen jobbar från rumpan till tårna, armtagen trycker vatten under mig i en bestämd fast takt. Jag riktar blicken rakt ner, håller den fäst vid linjen på bassängens botten. Och när jag vänder på huvudet för att andas ser jag dem - svallvågorna.

25 meter senare når jag motsatt poolvägg och vänder huvudet frågande mot Niklas. Såhär?

Han svarar inget, men ler stort och visar tummen upp.

Känslan av att lyckas

Det var ett stort ögonblick. För första gången fick jag känna hur det känns att verkligen simma på riktigt, med rätt teknik. Nu låg kroppen rätt i vattnet, sparken fungerade och koordinerades med både armar och andning. Jag ler under vattnet när jag simmar tillbaka längs poolen, lite lugnare den här gången. Tekniken sitter trots det.

– Du lär dig imponerande snabbt, säger Niclas.

Jag är mera imponerad av honom. Om han kan lära mig att simma kan han lära en sten att flyta. Medan jag har tränat med Niclas har jag hela tiden haft känslan av att jag klarar av saker jag aldrig trodde jag skulle klara.

Så här snabbt kan man lära sig när man har en personal trainer som vet exakt vad man skall ta fasta på, och kan sätta sig in i klientens situation för att ge rätt råd i rätt tid.

Träning skall vara roligt

Efteråt tar vi en kaffe och Niclas berättar att han som personal trainer alltid försöker ha en holistisk syn på tränandet. Träningsprogrammen skall vara anpassade till det övriga livet för att resultaten skall hålla i längden. Det är till exempel förhållandevis enkelt att gå ner i vikt, men mycket svårare att bibehålla den nya vikten. Här kan en bra personal trainer vara helt avgörande.

Och trots att vi i mitt fall tränade simning är det inte den enda den enda träningsformen Niclas coachar. Allt från löpning och konditionsträning till styrketräning, beroende på den enskilda klientens behov och intressen. Och en personal trainer är den som hjälper just dig att hitta rätt.

– Och dessutom skall träning vara roligt, avslutar Niclas Wiitala.

Vill du också träna med Niclas? Skicka ett mejl till niclas.wiitala(a)folkhalsan.fi och hälsa från mig!