Return to site

Kvartalsrapport: Q3 2020

Frilanslivet - de första månaderna

· illustration,journalistik

Nu har det gått drygt två månader sedan jag officiellt lämnade Svenska Yle för att satsa på min frilanskarriär, så här kommer min första kvartalsrapport. Visst hade jag frilansat en del som illustratör också tidigare, men begränsat på grund av tidsbrist och konkurrensregler. Men nu har jag under drygt två månaders tid fått sälja både illustrationer och journalistik till vem jag vill.

Vilken resa det har varit! Det känns som ett år, nästan. Och å andra sidan som om jag knappt har börjat. Det finns så många saker jag vill göra (min to-do-lista växer hela tiden), och dessutom har jag fått göra en massa roliga och varierande uppdrag. Det jag framför allt har gillat är friheten att disponera över min tid som jag vill.

Så vad har jag sysslat med? Här är alltså en lite förskjuten "kvartalsrapport" för (ungefär) mitt första kvartal som egenföretagare.

Fifty-fifty journalistik och illustration

Det som var oklart när jag inledde min frilanskarriär var hur mycket av mina uppdrag som skulle falla inom ramen för illustrationer och grafik, och hur mycket som skulle handla om journalistik. Skulle det gå att kombinera två karriärer? Med facit på hand så här långt har uppdragen fördelat sig ganska exakt 50/50, och det är egentligen helt idealiskt.

De facto stöder skrivande och tecknande varandra. Jag har märkt att om jag kör fast medan jag jobbar med en text kan den delen av hjärnan vila medan jag i stället jobbar några timmar med att teckna - och vice versa. Båda arbetena kräver lika mycket energi, men olika slags koncentration. Jag kan till exempel lyssna på musik eller podd medan jag tecknar, men när jag skriver skall det helst vara knäpptyst (något som för övrigt sällan var möjligt i Yles öppna nyhetslandskap).

broken image

Det här har jag jobbat med so far

Mina gamla trogna kunder FSL:s medlemstidning Läraren och tidningen Kommuntorget har beställt illustrationer, varav den här och den här redan är publicerade, flera väntar på hyllan. Alltid ett nöje att jobba för dem. Och så har det dessutom blivit lite klassisk serieteckning för tidningen Forum!

Det har blivit tre artiklar för den populärvetenskapliga sajten PopNad, av vilka den här och den här redan är publicerade. Spännande att få intervjua forskare som presenterar färska rön!

Dessutom fick jag agera både influencer och provkanin i Folkhälsan Swimrun - och blogga om mina förberedelser inför loppet. Under uppdragets gång blev jag så frälst av Swimrun som sport att det ledde till en serie händelser som utmynnade i att jag numera inleder varje morgon i iskallt vatten, deltar i nattliga swimrunlopp, har anmält mig till en simkurs och skall satsa stenhårt på swimruntävlingar under nästa säsong.

Och så har jag jobbat med ett enormt illustrationsprojekt för Tankesmedjan Agenda som även det kommer att publiceras senare. Älskar den kreativa utformningen med de här jobben. Den här gången fick jag dels illustrera en rapport, och dessutom jobba med en grafisk novell - skall bli spännande att se hur allting ser ut när det är färdigt.

Därutöver har jag hunnit med några översättningsjobb (från finska till svenska). Ett för Kyrkans utlandshjälp, och ett för reklambyrån Kubo. Så fick jag göra ett reportage i Gymnasiet Mattliden för tidningen Esbo Espoo (tack Kugge för att du tipsade om den grejen). Den artikeln publiceras senare i höst.

Därutöver har en hel del administrativa grejer tagit sin tid. Och förstås att uppehålla kundkontakter, sköta marknadsföring och jobba med personliga konstnärliga projekt, som en barnbok jag filar på mellan varven.

På arbetsbordet just nu ligger ytterligare några artiklar, bland annat en för SAMS medlemstidning. Dessutom har jag ytterligare några illustrationer på ritbordet, samt eventuellt några jobb som innebär grafisk design. Så bråda tider stundar (men visst finns det ändå plats för flera jobb).

To-do-listan just nu

Utöver jobben ligger LinkedIn definitivt på min to-do lista. Jag skulle vilja blir aktivare där, och lära känna det sociala mediet ordentligt (jag måste erkänna att jag aldrig riktigt satt mig in i LinkedIn ordentligt). Har du tips - hör gärna av dig!

Den här bloggen, kryddad med Youtube-videor då och då, vill jag förstås också fortsätta med.

Dessutom har jag tagit upp basspelandet igen (jag kom på att en paus där jag över mig i walking bass är lika bra för hjärnan som en promenad). Skall skriva mera om det i ett senare blogginlägg. Och nu när jag disponerar över min egen tid hinner jag dessutom med löpträningar dagtid, och är inte alltid tvungen att dra pannlampan på mig under dygnets okristliga timmar. Ett halvmaraton coming up inom kort - hoppas på att plocka hem en PB där.

En grej jag också skulle vilja satsa på är flera blogg- och videoinlägg med tutorials kring tecknande. Ett inlägg har jag hunnit med - det här; där jag beskriver tankeprocessen bakom en karikatyr av Martti Ahtisaari:

Finns det något särskilt du är nyfiken på, eller vill att jag skulle skriva om i bloggen? Släng i så fall in en kommentar i fältet här under.

Och vill du hänga med i svängarna även i framtiden så lönar det sig att prenumerera på den här bloggen! Skriv in e-postadressen här under och tryck "subscribe" så får du då och då ett rykande färskt exemplar blogg i e-posten!