Return to site

När depression blev inspiration - "A Mournment of Life"

Simon Broberg släpper sitt debutalbum. Det är rått, tungt och vackert.

· musik

Det är inte varje dag som färsk finlandssvensk doom-metal dukas fram på Spotify. Idag är ett undantag. När albumet "A Mournment of Life" släpps den 10 december är det två veckor till julafton och det är ingen tillfällighet. Inledningsspåret på skivan bär nämligen titeln "Two Weeks Till Christmas".

– Det var två veckor före jul som jag förlorade min sömn, förklarar Simon Broberg, som under flera år led av sömnlöshet. Sömnproblemen och den efterföljande depressionen har Broberg på sin färska skiva lyckats vända till något kreativt.

– Hela albumet är inspirerat av min sömnlöshet och depression år 2004-2005. Jag kunde inte göra musik under den tiden, men efteråt gav det mig inspiration. Depression är en bra inspirationskälla för musik, men det är omöjligt att vara produktiv medan man är deprimerad.

broken image

Foto: Janne Wass

"I’ll cry I’ll die
I’m yours to keep
If I can’t break out
Of this cage and
Sleep"

 

Simon Broberg - Sleep

Målsättningen var "den tyngsta musiken ever"

Ursprungligen ville Simon Broberg bara skapa så tung musik som möjligt. Men slutresultatet blev ändå en melodisk och musikaliskt ambitiös skiva med rum för vackra melodislingor mellan de blytunga syntharna, distgitarrerna och de demoniska vokalspåren.

- Ursprungligen ville jag göra den tyngsta musiken ever, alltså extrem doom metal. Men när jag började komponera blev det inte exakt det. Jag skulle beskriva musiken som doom/goth, säger Broberg och tillägger att någon lyssnare kanske är av annan åsikt. Det får man vara.

Hur länge har du arbetat med skivan?

- Länge. Jag skulle vilja säga 10 år, men det är kanske inte riktigt så länge ändå. När jag började skriva musiken hade jag ingen aning om vem som skulle sjunga, så i början tog jag det väldigt lugnt.
 

Hur har den kreativa processen gått till, från idé till färdig låt?

- Intressant fråga. Låten Low skrev jag för ganska många år sedan. Både texten och musiken. Texten till Sleep skrev jag för ett år sedan. Så idén började för flera år sedan. Men från och med dess har jag jobbat på låtarna fram tills nu.

"You fool, seize the day
Take one step and you will get away
No mourning anymore
What the hell are you still grieving for"

Simon Broberg - Low

DIY - och ett samarbete med Infirmum

Simon Broberg står själv för hela produktionen av albumet. Han har skrivit musiken, texterna och spelar alla instrument. Skivan har han spelat in och mixat i sin hemmastudio. Endast när det kommer till sjungandet har han tagit hjälp av utomstående krafter i form av Timo Solonen och Anna Rose från bandet Infirmum.

- Jag har känt Anna i ungefär 10 år. Och vi har nu och då funderat på att starta ett doom-band, men det har inte blivit av. Hon är hemskt ivrig på att göra doom metal, så jag frågade spontant om hon vill sjunga på min skiva. Jag hade tre personer som var mer eller mindre intresserade att göra growls, men alla rann ut i sanden. Då introducerade Anna mig till Timo, som är sångare och gitarrist i Infirmum, som också Anna är medlem i. Han var väldigt positiv till grejen och levererade de inspelade sångspåren redan inom ett par dagar. Så mycket respekt till honom.
 

"The music’s withering
The earth grows cold
December’s feckless nights
Absence of light
Has come for me"

Simon Broberg - Dirge for December

En resa genom mörkret

Jag sluter ögonen och trycker på play. "Two Weeks Till Christmas" slår an stämningen med mörka synthar, som om tunga regnmoln skulle samlas på himlen. Någon julstämning är det, låtnamnet till trots, verkligen inte frågan om här.

Riktigt ordentligt kickar skivan igång med den andra låten "Low", där en enträgen gitarrslinga blandas med demoniska growl. Refrängen bryter upp aggressionen med vacker melodisk melankoli som fastnar i huvudet.

Nästa låt, "Delirium Chamber", är min personliga favorit. Det är skivans kanske hårdaste spår, med där oroliga synthslingor vibrerar mellan flerstämmiga gitarrmelodier. Och förstås den demoniskt mässande sången som rytmiskt piskar musiken framåt.

Vackra instrumentala "Rain And Swarm" bjuder på lugna mörka stråkar, och lägger grunden för den efterföljande mycket starka "Dirge For December". Tankarna går till ett begravningståg i regn och mörker.

Det sista spåret på skivan bär kort och gott namnet "Sleep". Tongångarna är fortfarande dystra, men den inledande pianoslingan vittnar ändå något svagt hoppfullt. Och låtens överraskande outro väcker frågan om inte "A Mournment of Life" trots allt kanske har ett lyckligt slut.

Vad händer efter den här skivan - vad är ditt nästa musikaliska projekt?

– Efter det här skall jag fortsätta göra musik. Jag fokuserar på instrumental musik. Jag har lite lugnare musik att ge ut. Men jag vet inte säkert, kanske jag gör en ny doom metal-skiva. Time will tell.

Själv fick jag äran att förverkliga Simon Brobergs vision för skivkonvolutet. Illustrationen hittar du här nertill. På Spotify kan du lyssna på albumet. Låtarna finns också på Youtube.

broken image
broken image

Gillar du det här får du inte heller missa Simon Brobergs instrumentala EP "Night on Earth" som släpptes tidigare under hösten 2020. Ännu flera av Simons låtar hittar du på hans Soundcloud-profil.