Return to site

Dallas & Lucas Julkalender

· sport,utmaning

Här uppdaterar jag dagligen med rapporter så länge som utmaningen pågår, scrolla nedåt för att läsa det ursprungliga blogginlägget med regler och presentation av julkalenderns olika klasser.

Dag 1 - 24 km

Jag beslöt mig för att göra en "sommarklassiker" och löpa den länk jag företog mig en gång per vecka i somras när jag tränade för ett maratonlopp: Hemifrån - Ekenäs torg, 24 kilometer. Lika bra att få den längsta länken undanstökad.

Någon visuellt stimulerande rutt är det inte frågan om. En stor del går bland långtradare och annan tung trafik längs med riksväg 25. Halvvägs plingade det till i telefonen och det var Lucas som berättade att han fått ett meddelande från högsta ort - Finlands tidigare statsminister hade avrått honom från att fullfölja hardcore-varianten eftersom skaderisken är rätt så hög under den sista veckan. Det här efter att Lucas hade talat om utmaningen i Radio X3M. Alexander Stubb har en poäng.

Själv fylldes av en nyväckt respekt för den här utmaningen under min länks sista kilometrar, även om jag kör den liberala varianten och inte behöver öppna luckorna i ordningsföljd. 300 kilometer på 24 dagar är MYCKET. Det här får bli en övning i att springa riktigt långsamt bestämde jag. Så jag vill än en gång uppmana alla deltagare att ha det kul och inget annat. Säger kroppen stopp är det stopp.
Men glad i hågen anlände jag ändå till Ekenäs där jag lämpligen plockades upp av min far som råkade ha ett ärende i staden. I bilen på hemvägen scrollade jag leende igenom Facebook och Instagram och konstaterade att vi är många som har hoppat på den här utmaningen - så kul! Väl hemma är det tänjning och cold immersion som gäller.
Och har du inte lyssnat på det senaste avsnittet av Dallas & Lucas podcast så kan du göra det här. Ta den med ut i löpspåret, vetja!

Dag 2 - 16 km

Det blev en extremt lugn 16 kilometer lång länk den andra dagen. Till stora delar sprang jag i skogen, längs åkerkanter och sandvägar. Naturen bjöd på dimma, duggregn och syrerik luft. Jag koncentrerade mig på att springa riiiiktigt långsamt (medelfart 7:20 min / kilometer) - en av de få strategier man kan ta till för att klara sig igenom denna julkalender. Gårdagens 24 km i 5:45 var nog lite väl snabb med tanke på alla kilometer som ligger framför mig.

I dag blev det Spotify med keltiska och medeltida ballader som soundtrack. Inte en levande själ mötte jag. Däremot en gammal traktor som riktigt osade julstämning:

broken image

Dag 3 - 9 km

Ännu en grå morgon ute längs Sannäs sandvägar. 9 km i lugnt tempo (6:10 min / km). Motörhead i hörlurarna. Löpturens höjdpunkt var ett snabbt dopp i Svartån. Ljumsken som gav sig tillkänna under 24 km-länken i förrgår bråkade inte alls idag, däremot hade jag svaga känningar i vänster vrist. 51 kilometer på 3 dagar är no joke för mig, hoppas kroppen kommer att hålla ihop. Men i morgon blir det en riktigt kort runda, och sen skall det klättras uppåt i kilometrarna igen. So far so good.

Dag 4 - 2km

"Vilodag" idag med 2 kilometer . Utförda i lonkerogrå morgondimma kryddad med snöslask.

Dag 5 - 23 km

Jag hade bra feelis och satsade på 23:an. Hade planerat 22, men om man har sprungit 22 så kan man ju lika gärna ta 23... Mot slutet av länken blev det dessutom ett dopp i Svartån. Hade beräknat längden fel med en halvkilometer så när jag kom hem efter 22,5 kilometer satt det två småfrusna och hungriga katter på trappan och väntade på att bli insläppta av husse. Döm deras förvåning när jag i stället sprang förbi för att ta en kort runda till på 500 meter. När jag för andra gången kom hem sade Fridolf till på skarpen: "Mja-aaauuU!"

broken image

Dag 6 - 6 km

"Vilodag" så valde att göra en av de kortare länkarna. Det blev två varv runt spånbanan i Karis. Tuttu ja turvallista.

Dag 7 - 10 km

Ojojoj, det blev löpning på en av Raseborgs vackraste platser. 5 varv runt den lilla sjön Gölen längs fina stigar = 10 kilometer trail. Aj ett vad jag kommer att träna swimrun här när säsongen startar i vår - miljön är perfekt för det. Vädret var perfekt och feelisen på topp. Avslutade med ett snabbt dopp och fick ta några simtag mellan isflak tunna som havreflarn.

broken image

Dag 8 - 20 km

Ännu en dag i fint solsken. Någon minusgrad gjorde sandvägsunderlaget fast och fint. Min klassiska 15 kilometersrunda plus ett varv av och an till stranden utgjorde dagens lucka 20. Bra feelis hela vägen.

Dag 9 - 13 km

Mörkerlöpning 13 kilometer i kylan, med keltisk meditationsmusik i lurarna. Nytt avsnitt av Dallas & Lucas Podcast är förresten ute!

Dag 10 - 5 km

"Vilodag" idag med bara 5 km. Inser hur mycket det är kvar av kalendern. Huh huh. Över hälften.

Dag 11 - 22 km

Sprang friluftsleden Banvallen av och an från Karis till Fiskars. På sina ställen är den väldigt fin, särskilt när man närmar sig sjön vid Fiskars. Men samtidigt en liten oroande känsla i vänster knä.

Dag 12 - 14 km

Lugn takt på hemmasandvägarna här i Sannäs. Knäet ger sig till känna igen, beslutar mig för att ta en vilodag i morgon och sen fatta beslut om det är värt att fortsätta eller inte.  

Dag 13 - 1 km

"Vilodag". Glad att jag hade kvar lucka ett att ta ut i detta läge.

Men efter länken funderade jag och googlade en del, och konstaterade att det bästa är att bryta. Inte för att jag tror att det är någon allvarlig skada, men knäet behöver vila, och vill framför allt inte riskera att det skulle bli något långvarigt. Jag har hela tiden gått in med attityden att hålla tröskeln för att bryta låg i fall det känns så.

Så här får jag lägga av för i år. 165 kilometer på 13 dagar blev saldot. Nästa år igen!

Dallas & Lucas julkalender: what is it all about?

broken image

Tänk dig en klassisk julkalender - där du varje dag från den första december fram till julafton får öppna en lucka. Men bakom luckan finns varken roliga bilder eller choklad - utan i stället dagens datum i löpkilometrar. En sådan julkalender är Dallas & Lucas Julkalender 2020. En löputmaning för alla hugade i bröderna Sebastian "Dallas" Dahlströms och Lucas Dahlströms regi.

Kör du "Dallas & Lucas Julkalender - Hardcore" är det just exakt så som beskrivet ovan. Varje dag springer man dagens datum i antal kilometrar. Den första december springer man 1 km, den andra 2 km och så vidare. Lätt i början, tungt på slutet. Man får inte slå ihop flera dagars löprundor till en - och man kan inte spara kilometrar från en dag för att lösa ut dem någon annan dag. Det blir 24 löprundor där man lägger till en kilometer för varje dag, sammanlagt 300 kilometer löpning från den 1.12 till och med den 24.12. Nästan hälften av kilometrarna avverkas under den sista veckan, och utmaningen avslutas med 24 kilometer löpning på julafton. (Vissa av puristerna hävdar att Hardcore är den enda rätta "Dallas & Lucas Julkalender" - och bland annat därför kommer Lucas att köra hardcorevarianten).

För den motionär som inte vill ha totalt stela ben under julfirandet, men ändå suktar efter en rejäl löputmaning, rekommenderas "Dallas & Lucas Julkalender - Liberal". Här gäller exakt samma regler som för Hardcore - med den skillnaden att löprundorna får tas i valfri ordning. Fortfarande gäller 300 kilometer fördelade på 24 rundor enligt fast bestämda längder - men löprundorna måste inte göras i stigande ordningsföljd utan får blandas hursomhelst. Dock så att man löper en runda per dag. (Den här varianten kommer Dallas att köra).

"Dallas & Lucas Julkalender - Halvan" bjuder på 150 kilometer löpning fördelat på 24 dagliga löprundor enligt samma princip som "Liberal", med den skillnaden att antalet kilometer per runda halveras. Den kortaste rundan blir således 500 meter - medan den längsta blir 12 kilometer.

Känns 150 kilometer löpning i december övermäktigt rekommenderas "Dallas & Lucas Julkalender - Promenad". Här är principen densamma som i "Halvan", men man promenerar i stället för att löpa.

Hardcore, Liberal, Halvan eller Promenad - häng med på en decemberutmaning!​

Löprundorna får göras på vilket underlag som helst - asfalt, trail eller löpband spelar ingen roll och man kan variera fritt. Det är ingen tävling och alla springer i den takt som känns ändamålsenlig. Vill man till exempel ta några av rundorna som intervall- eller backträning går det bra. Råkar man däremot springa för långt är det "eget fel" - de extra kilometrarna kan inte sparas till en annan dag!

Lucas kommer alltså att gå all in i december och köra "Dallas & Lucas Julkalender - Hardcore". Själv tänker jag alltså köra "Dallas & Lucas Julkalender - Liberal". Siktar också på att an efter uppdatera det här blogginlägget medan utmaningen fortskrider.

Vill du hänga med är det fritt fram! Kul om du i så fall hör av dig här i kommentarsfältet eller på www.instagram.com/sebastian.dahlstrom.drawings/ (Dallas) och https://www.instagram.com/lucasdahlstrom/ (Lucas) så kan vi heja på varandra!

 

Och kom ihåg att lyssna på kroppen, ta inte ut er i onödan och undvik skador. Det här ska vara kul, inget annat.

Precis när vi hade filat på de olika klasserna googlade vi lite och märkte att någon annan redan hade kommit på nästan samma idé, med lite andra regler. Så fritt fram att också ta sig an någon av de klasser som Sweden Runners bjuder på. :)

Och ja om det är någon som undrar om det är en begynnande 30- respektive 40-årskris som ligger bakom bröderna Dahlströms tilltagna intresse för löputmaningar så har denna någon alldeles rätt.

Bland annat det snackar jag och Lucas om i första avsnittet av vår nya träningspodcast - varsågoda: