Return to site

Dallas & Lucas Julkalender

· sport,utmaning

Tänk dig en klassisk julkalender - där du varje dag från den första december fram till julafton får öppna en lucka. Men bakom luckan finns varken roliga bilder eller choklad - utan i stället dagens datum i löpkilometrar. En sådan julkalender är Dallas & Lucas Julkalender 2020. En löputmaning för alla hugade i bröderna Sebastian "Dallas" Dahlströms och Lucas Dahlströms regi.

Kör du "Dallas & Lucas Julkalender - Hardcore" är det just exakt så som beskrivet ovan. Varje dag springer man dagens datum i antal kilometrar. Den första december springer man 1 km, den andra 2 km och så vidare. Lätt i början, tungt på slutet. Man får inte slå ihop flera dagars löprundor till en - och man kan inte spara kilometrar från en dag för att lösa ut dem någon annan dag. Det blir 24 löprundor där man lägger till en kilometer för varje dag, sammanlagt 300 kilometer löpning från den 1.12 till och med den 24.12. Nästan hälften av kilometrarna avverkas under den sista veckan, och utmaningen avslutas med 24 kilometer löpning på julafton. (Vissa av puristerna hävdar att Hardcore är den enda rätta "Dallas & Lucas Julkalender" - och bland annat därför kommer Lucas att köra hardcorevarianten).

För den motionär som inte vill ha totalt stela ben under julfirandet, men ändå suktar efter en rejäl löputmaning, rekommenderas "Dallas & Lucas Julkalender - Liberal". Här gäller exakt samma regler som för Hardcore - med den skillnaden att löprundorna får tas i valfri ordning. Fortfarande gäller 300 kilometer fördelade på 24 rundor enligt fast bestämda längder - men löprundorna måste inte göras i stigande ordningsföljd utan får blandas hursomhelst. Dock så att man löper en runda per dag. (Den här varianten kommer Dallas att köra).

"Dallas & Lucas Julkalender - Halvan" bjuder på 150 kilometer löpning fördelat på 24 dagliga löprundor enligt samma princip som "Liberal", med den skillnaden att antalet kilometer per runda halveras. Den kortaste rundan blir således 500 meter - medan den längsta blir 12 kilometer.

Känns 150 kilometer löpning i december övermäktigt rekommenderas "Dallas & Lucas Julkalender - Promenad". Här är principen densamma som i "Halvan", men man promenerar i stället för att löpa.

Hardcore, Liberal, Halvan eller Promenad - häng med på en decemberutmaning!​

Löprundorna får göras på vilket underlag som helst - asfalt, trail eller löpband spelar ingen roll och man kan variera fritt. Det är ingen tävling och alla springer i den takt som känns ändamålsenlig. Vill man till exempel ta några av rundorna som intervall- eller backträning går det bra. Råkar man däremot springa för långt är det "eget fel" - de extra kilometrarna kan inte sparas till en annan dag!

Lucas kommer alltså att gå all in i december och köra "Dallas & Lucas Julkalender - Hardcore". Själv tänker jag alltså köra "Dallas & Lucas Julkalender - Liberal". Siktar också på att an efter uppdatera det här blogginlägget medan utmaningen fortskrider.

Vill du hänga med är det fritt fram! Kul om du i så fall hör av dig här i kommentarsfältet eller på www.instagram.com/sebastian.dahlstrom.drawings/ (Dallas) och https://www.instagram.com/lucasdahlstrom/ (Lucas) så kan vi heja på varandra!

 

Och kom ihåg att lyssna på kroppen, ta inte ut er i onödan och undvik skador. Det här ska vara kul, inget annat.

Precis när vi hade filat på de olika klasserna googlade vi lite och märkte att någon annan redan hade kommit på nästan samma idé, med lite andra regler. Så fritt fram att också ta sig an någon av de klasser som Sweden Runners bjuder på. :)

Och ja om det är någon som undrar om det är en begynnande 30- respektive 40-årskris som ligger bakom bröderna Dahlströms tilltagna intresse för löputmaningar så har denna någon alldeles rätt.

Bland annat det snackar jag och Lucas om i första avsnittet av vår nya träningspodcast - varsågoda:

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK