Return to site

FOLKHÄLSAN SWIMRUN - Race rapport

Reklamsamarbete med Folkhälsan

· Folkhälsan swimrun

Så var det äntligen dags för Folkhälsan Swimrun! Dagen jag tränat kort men intensivt inför. Solen skiner och himlen är blå. Min lagkamrat Niclas Wiitala och jag värmer upp och tänjer vid startlinjen, och speakern Tom Nylund informerar oss om att det är 10 sekunder till start! Jag klickar igång actionkameran jag skall bära på huvudet under hela loppet - videon hittar du här!

Fem, fyra, tre, två ett - NOLL! Vi sätter fart över sportplanen vid Solvalla Idrottscenter i Noux. Strax är vi ute i terrängen, i en lång kö av guppande rosa badmössor som ringlar sig längs skogsstigarna. Solstrålarna silas mellan furornas stammar och faller på rötter, klippor och lingonris.

Det är så vackert att det nästan är svårt att hålla farten nere - men vi vill inte gå ut för hårt på loppets första knappa 3 kilometer - innan vi skall ner i sjön för första gången.

broken image

Stämningen är uppsluppen, deltagarna diskuterar med varandra medan de springer. Själv är jag ivrig och förväntansfull, men samtidigt lite nervös inför min första riktiga simtur. Jag och Niclas har bundit en lina mellan oss - för att inte tappa bort varandra under simdistanserna.

Efter 2,7 kilometer terränglöpning svettas vi redan under våra våtdräkter - och då skymtar vi sjön Ruuhijärvi mellan trädstammarna. En liten skylt vid stigen informerar oss om att det är 50 meter till loppets första simdistans.

Det är nu det gäller

Utan några omsvep kliver vi i och simmar ut. Följer de andra rosa badmössorna som guppar på vattnet. Jag tänker på andningen och simtagen. Den kalla sjön känns svalkande och skön efter den svettiga löpningen i våtdräkt. Solen glittrar på vågorna, vattnet är kristallklart och stundvis ser jag ända ner till bottnen.

Efter en stund märker att jag småler för mig själv - det här är ju så sjuukt kul!!

broken image

Mitt ute på sjön. Inför loppet var jag rädd för att det skulle kännas obehagligt att simma så långt från stranden - men när jag väl var ute på sjön var all rädsla som bortblåst. Det kändes bara så häftigt! Jag njöt i fulla drag av simtagen och det klara vattnet.

"Hej det är ju du som bloggar om swimrun!"

Flera gånger under loppet träffar vi andra deltagare som har sett mina instastories och blogginlägg. "Hej, det är ju du som bloggar om swimrun - vad kul att ses!" Vi snackar om hur loppet gått hittills och hejar på varandra. Det är den finaste boosten man kan få.

Och som så ofta i uthållighetsidrott i terräng så är stämningen varm och vänlig - alla prioriterar sina medtävlares säkerhet och välmående framom att jaga sekunder och placeringar.

broken image

Vi ångar på och tillryggalägger kilometer efter kilometer. Flera längre simdistanser varvade med korta löpsträckor gör att kroppen kyls ner rejält - och när vi äntligen kommer fram till servicepunkten där det bjuds på varm buljong fryser vi så vi skakar. Men adrenalin och endorfin och en perfekt laganda gör sitt - och jag och Niclas har trots kylan bara kul genom hela loppet.

Här kan du följa med på #teamgäddornas lopp i videoform:

Här kan du följa med på #teamgäddornas lopp i videoform! Notera hur kristallklara nationalparkens sjöar är - på vissa ställen såg man ända ner till bottnen.

Efter sju simetapper som sammanlagt blir 2,4 kilometer (även om vi i praktiken säkert sicksackade till oss minst en halv kilometer till) och 12 kilometer terränglöpning springer vi över mållinjen vid Solvalla sportplan.

"Och Team Gäddorna går i mål - Niclas Wiitala och Sebastian "Dallas" Daaaahl-STRÖÖÖM", annonserar Tom Nylund med emfas i speakermikrofonen. Vi får medalj och sportdricka. Niclas och jag high-fivear varandra för ett fint lagarbete och ett fantastiskt lopp.

broken image

Out of the comfort zone

Väl hemma efter loppet har jag tid att reflektera. På förhand visste jag att löpningen inte skulle vara något problem - det var simningen som fick mig att ifrågasätta om jag skulle klara det här.

Men tack vare Niclas Wiitalas fenomenala simcoachning gick jag på extremt kort tid från noll till en skaplig crawl som åtminstone håller mig på ytan i några kilometer. Vilken personlig resa det har varit! För mig blev det här loppet mera än ett journalistiskt frilansuppdrag, mera än en natur- och motionsupplevelse. Det handlade sist och slutligen om att ta ett långt kliv ut ur min bekvämlighetszon - och slutligen övervinna min rädsla för simning.

Och #teamgäddorna kommer igen nästa år - var så säkra på det!

Deltog du förresten själv i Folkhälsan Swimrun - eller planerar du att göra det nästa år? Kommentera gärna här under blogginlägget och berätta om ditt lopp eller dina förväntningar!