Return to site

Tillbaka till ritbordet: en karikatyr av Martti Ahtisaari

En karikatyr får aldrig vara elak

· illustration

Det har varit bråda tider sedan jag i september 2020 övergick till att vara företagare på heltid. Och bra så. Jag har skrivit några artiklar för PopNAD, och illustrerat för tankesmedjan Agenda och för Kommuntorget. Dessutom har jag gjort en del översättningsjobb - och inlett en influencerkarriär som poster boy för Folkhälsan Swimrun.

Men jag har också hunnit teckna lite inom ramen för ett personligt projekt. Det var länge sedan jag gjort en regelrätt karikatyr, och jag ville träna mina karikatyrmuskler lite. Hålla pennan skarp helt enkelt.

I videon går jag igenom min tankeprocess under tecknandets olika skeden från skiss till färdig karikatyr.

En karikatyr får aldrig vara elak

Att det blev just Martti Ahtisaari var en slump. Jag surfade omkring och letade efter kända ansikten att karikera, och jag fastnade för en bild av fredspristagaren och Finlands tidigare president Ahtisaari. När jag tecknar karikatyrer är jag aldrig ute efter att göra narr av objektet - jag vill bara lyfta fram och överdriva de karaktärsdrag som gör personen unik. Jag hyser stor respekt för Martti Ahtisaari som person och är verkligen inte ute efter att driva med honom på ett elakt sätt.

Ibland upplever jag att folk per definition ser en karikatyr som nedvärderande och elak, eller som ett medel för att driva en politisk agenda. Sådana karikatyrer vill jag inte göra. En lyckad karikatyr är som ett porträtt som är ännu mera porträttlik än ett fotografi - eftersom det framhäver just det som gör den personen unik. Eller som min idol (och tidigare lärare) Jason Seiler uttrycker det: it is funny because it is true.

Martti Ahtisaari karikatyyri karikatyr caricature

Karikatyr av Martti Ahtisaari. Sebastian Dahlström 2020.

Den här karikatyren gjorde jag på min iPad pro (10.5 inch), men hjälp av en Apple pencil och ritprogrammet Procreate. Jag har även försett min iPad med en film på skärmen, Paperlike, som ger känslan av att man tecknar på ett papper och inte på en glasskiva.

Har du frågor om digitalt tecknande och målande - ställ dem gärna i kommentarsfältet så svarar jag enligt bästa förmåga. Och ta gärna en titt på mina övriga bilder!