Return to site

Swimrun för nybörjare - ett praktiskt experiment med mig själv som försökskanin

Reklamsamarbete med Folkhälsan

· Folkhälsan swimrun

När min kompis Hanna Rundell från Folkhälsan ringde mig för att fråga om jag hade lust att delta i Folkhälsan Swimrun och blogga kring förberedelserna måste jag erkänna att jag tvekade en smula. Frilansjournalisten i mig såg det som ett kul uppdrag, medan simmaren i mig greps av lätt panik.

Ärligt talat visste jag knappt vad swimrun är. Terränglöpning i våtdräkt, där man med jämna mellanrum hoppar i sjön? Med ett maratonlopp och över 700 löpkilometrar bakom mig i år känns springandet inte så farligt. Däremot har jag aldrig varit bra på att simma. Kan en 39-årig illustratör, journalist och hobbymotionär genomföra ett swimrun-lopp med minimal simträning? Detta blir ett praktiskt experiment med mig själv som försökskanin. Jag får lägga mig själv i blöt - både bildligt och bokstavligt.

Intressemärket i simskolan

Det längsta jag simmat hittills i ett sträck är 200 meter, i en simbassäng (där man dessutom kunde fuska med en rejäl spark mot bassängkanten var tjugofemte meter). Och det var i armén för 20 år sedan. Senast när jag simmade i Folkhälsans regi var i simskolan för 30 år sedan - då tog jag intressemärket. Obs: Intressemärket. Simkandidat blev jag aldrig, för att inte tala om simmagister.

I swimrunloppet i Noux gäller det att simma över 500 meter i öppet vatten. Flera gånger.

"Det är luuungt! Ingen har någonsin drunknat på ett Folkhälsans Swimrun", säger Hanna med övertygande röst. Och så lovar hon att jag får låna en våtdräkt, ett flythjälpmedel och en personal trainer.

Träningspass i Tölö simhall.

Jag hade aldrig tidigare lagt märke till att det finns ett T på bassängbottnen i simhallar. Men nu lärde jag mig att det är för att man inte skall behöva titta framåt för att veta när bassängen tar slut.

Lyft armarna - håll nacken rak

Några dagar senare befinner jag mig i bassängen i Tölö simhall i Helsingfors tillsammans med min PT Niclas Wiitala som skall hjälpa mig med simningen inför loppet. Jag simmar några längder och känner hur nacken spänns och flåset verkligen inte sitter. Vi tränar crawlteknik. Niklas demonstrerar från bassängkanten. Armbågen lämnar vattenytan - så här - och sen sträck dig framåt. Glid.

Vänsterarmen lyder Niclas order - högern kräver några bassänglängder till innan den också fogar sig. Småningom börjar andningen fungera. Jag fattar att man kan titta rakt ner, hålla nacken rak - och sedan andas när huvudet vrids åt sidan vid crawltagen. Det går lättare - kroppen ligger rakare i vattnet och motståndet minskar. "Grymma framsteg!" hejar Niclas från bassängkanten, och jag känner mig faktiskt rätt nöjd. Långa tag, andas bakåt, blås ut nedåt, relax.

Träningspass i Tölö simhall.

Sådana här flytgrejer låter benen vila medan armarna får jobba.

Vilken distans skall vi springa?

Efter träningspasset intervjuar Hanna mig för Folkhälsans Instagram. Om en dryg vecka är det dags på riktigt, när startskottet för Folkhälsan Swimrun ljuder i Noux nationalpark. PT Niclas har lovat komma med som min parlöpare under loppet. Före det skall vi hinna med en gemensam träning till, den här gången på riktigt - i en sjö.

Jag förklarar för Hanna att jag och Niclas ämnar delta i Super-sprint-distansen - den kortaste av distanserna i loppet: 7 kilometer löpning och 1 kilometer simning. Niclas tittar på mig som om han inte tror sina öron.

- Jag utgick från att vi skall delta i den längsta distansen: 33 km löpning och 5,8 km simning, säger han utan att skämta.

PT Niclas Wiitala och Sebastian Dahlström diskuterar swimrun.

En hård debatt: 33 eller 7 kilometer - vilken distans skall Niclas och jag springa?

Jag känner mig lite smickrad av att han tror att jag har en chans att klara den sträckan, men samtidigt vill jag inte ta mig vatten över huvudet. Bokstavligen. Lyckligtvis finns det ytterligare två distanser att välja mellan: 21 kilometer löpning + 3,4 kilometer simning, eller 12 kilometer löpning + 2,4 km simning. Så vi får se vad det blir.

Såhär en vecka inför loppet är det alltså mycket som är oklart - men efter det första passet i bassängen är jag grymt taggad. Om du vill följa med detta experiment så får du inte missa nästa blogginlägg - och följ mig också gärna på Instagram (Sebastian Dahlström Drawings).

Mera info om swimrun som idrottsgren hittar du här.