Return to site

3 tips från världseliten inför mitt första swimrun-lopp

Reklamsamarbete med Folkhälsan

· Folkhälsan swimrun

Jag skall delta i Folkhälsan Swimrun - mitt första swimrun-lopp någonsin - och behöver all hjälp jag kan få. Så jag vänder mig till två av världens bästa swimrunners för att fråga råd och tips för nybörjare inom sporten - och för att få låna en våtdräkt.

Thomas Schreven och Jasmina Glad-Schreven har många kilometer bakom sig i skog och sjö. Efter en karriär som triathlonister där de båda bland annat har deltagit i Iron Man-världsmästerskapen på Hawaii flera gånger har de nu sadlat om och satsar i stället på swimrun. Tillsammans har de tagit silver i mixed-kategorin i världsmästerskapen 2019. De är också anmälda till Folkhälsans swimrunlopp.

Paret Schreven driver organisationen Swimrunners Finland och har lovat att låna mig all den utrustning som jag behöver inför Folkhälsan Swimrun. Hit hör våtdräkten, en pullbouy (ett flythjälpmedel som hålls mellan låren) och handpaddlar (ett slags små grodfötter för händerna).

broken image

Thomas och Jasmina Schrevens topp 3 swimrun-tips

1. Ha en plan - men var beredd på att justera den. I swimrun går det inte att planera loppet lika noga som till exempel i triathlon. Men det är hela poängen - att röra sig på naturens villkor. Det lönar sig inte att ta det för allvarligt och planera allt i minsta detalj, men man skall ändå veta vad man gör och tänka igenom loppet på förhand.

2. Förbered dig på kylan i vattnet, och ta det lugnt när du kliver i. Det lönar sig att investera i en ordentlig våtdräkt. Är det riktigt kallt i vattnet kan man dessutom bära tunna ylleplagg under våtdräkten.

Dessutom är det viktigt att ta det lugnt när man går i vattnet och kliver upp. Det är vid växlingarna mellan simning om löpning som de flesta olyckor sker inom swimrun. Viktigt är att inte börja vada så fort man bottnar, utan att simma ända fram till strandkanten för att hela tiden ha koll på vad som finns under ytan så man inte snubblar eller halkar.

3. Ta hand om din tävlingspartner. Swimrun är en lagsport där man tävlar tillsammans med en partner, och ett bra samarbete är lika viktigt som att löpningen och simmandet fungerar. Thomas och Jasmina ser swimrun som en sport med fyra likvärdiga moment: terränglöpning, simning, växlingar och samarbete inom teamet.

Här kan du se en intervju med Thomas och Jasmina (på engelska).

Dags att prova en våtdräkt

Efter att vi är klara med intervjun är det dags att prova sig fram i våtdräktsgarderoben. Thomas har radat fram flera, och på andra försöket hittar jag en som passar. Jag får dessutom låna en pull bouy som man fäster runt ena benet med en gummisnodd. Medan man simmar håller man den mellan benen för att hålla kroppen rak i vattnet och låta benen vila, och medan man springer hålls den fäst vid utsidan av låret.

Dessutom får jag låna två handpaddlar som skall hjälpa upp farten under simningen. "Om du inte testat att simma med sådana förut kommer du att märka en enorm skillnad", säger Thomas. Det låter ju bra, mera fart i vattnet tackar jag inte nej till.

Thomas påpekar också att det kan löna sig att doppa sig eller duscha i våtdräkten innan startsignalen går. Om man startar i en våt våtdräkt blir det första chocken med det kalla vattnet inte lika stark, eftersom man redan har hunnit få ett kroppsvarmt lager vatten kring sig under våtdräkten.

Hur känns det att simma mitt ute på sjön?

Även om säkerheten är högsta prioritet inom swimrun, och olyckor i regel sker endast när man kliver i eller upp från vattnet så kan jag inte låta bli att undra om man kan känna sig ängslig när man befinner sig långt ute med hundratals meter till stranden. "Jo, ibland, särskilt om man simmar mellan öar i skärgården", säger Jasmina, men då gäller det att fokusera på något annat, till exempel andningen och simtagen. Swimrun-tävlingar ordnas både på insjöar och till havs - och när man är nybörjare kan det kännas tryggare att hålla sig till sjöarna.

Både våtdräkten och pullbouyen ger flythjälp, så någon egentlig risk för att sjunka finns inte. Dessutom kan de båda lagkamraterna fästa en lina mellan sig, så att den starkare simmaren vid behov kan bogsera den långsammare.

Thomas och Jasmina berättar om en swimrun-tävling utanför Kroatiens kust där vågorna gick så höga att de blev sjösjuka och kräktes i vattnet. Jämfört med det känns sjöarna i Noux riktigt hemtrevliga.

Test av våtdräkten inför Folkhälsan swimrun.

I full mundering. Nu är jag redo att tackla Noux skogar och sjöar på Folklhälsan swimrun! (Notera hur den åtsittande badmössan ger en lätt ansiktslyftning).

Nu när jag har all utrustning som krävs återstår det förstås att testa den i en sjö. Det berättar jag om i nästa blogginlägg! Det här är för övrigt mitt andra blogginlägg inför loppet - missade du det första så hittar du det här.

Vill du bli riktigt inspirerad? Läs då Thomas Schrevens blogg - som verkligen går på djupet med allt som har med swimrun och träning att göra!