Return to site

Redo för swimrun!

Reklamsamarbete med Folkhälsan

· Folkhälsan swimrun

Första simturen i våtdräkt. Jag blickar ut över sjön där vi står vid strandbastun i Solvalla i Noux nationalpark. Det är en dimmig dag, vattentemperaturen ligger kring 12-15 grader. Kommer min rudimentära simteknik att räcka till? Nu gäller det. I dag skall jag ha svar på frågan om jag är redo för ett swimrun-lopp.

Hur långt är det till klippan tvärs över? Hur långt till den där stugan där på stranden mittemot? Jag försöker skapa mig mentala bilder för hur 100, 300 eller 500 meter ser ut längs vattenytan. Jag vill greppa hurudana simdistanser som ligger framför mig när jag som hobbymotionär och simnovis om några dagar skall delta i mitt första swimrun-lopp här ute i nationalparken.

Nu är simhallens sterila tempererade klordoftande miljö ett minne blott. Här i sjön finns både gäddor och sjögräs. Jag klättrar ner för stegen vid bryggan. Vattnet tränger in i trailskorna jag har på fötterna. Vad konstigt det känns att simma i löpskor... Resten av min utrustning känns också ovan: den åtsittande våtdräkten, kompressionsstrumprona, badmössan och handpaddlarna.

Lika bra att få det värsta överstökat. Plums så är jag i vattnet - och sen går det så här:

Adrenalinet kickar in och sjön bjuder på några kallsupar. Den tunna skjortan av merinoull som jag har under våtdräkten känns bra i det kalla vattnet.

Things just got real

Även om jag under den senaste veckan har tillryggalagt över 2000 meter i en simbassäng (vilket är mera än vad jag sammanlagt simmat under de senaste 20 åren) så är skillnaden mellan bassängen och en riktig sjö som sagt enorm. Kyla och adrenalin rusar genom kroppen. Skräckblandad förtjusning.

Niclas påminner mig om att hålla lugnet och glidet i vattnet. Vi kör några rundor simning varvat med löpning. Småningom lägger sig pulsen, den häftiga andningen dämpas och tekniken förbättras. Jag hittar ett inre lugn, eller i alla fall ett "det här kan vara doable".

broken image

Våtdräkten ger flythjälp - liksom pull bouyen som jag har mellan låren.

Teknisk stiglöpning och supervackra sjöar

I Noux träffar jag också arrangören för Folkhälsan swimrun - Mats Almqvist. Han och teamet bakom loppet lägger sista handen vid förberedelserna. I gymnastiksalen i Solvalla idrottsinstitut ligger proviantpaket sorterade och i kansliet ligger tävlingsskjortor uppradade. Mats telefon ringer i ett. Ute i den omgivande skogen arbetar arrangörerna febrilt med att märka ut banan.

"Man kan vänta sig mycket bra teknisk stiglöpning och simning i supervackra sjöar", säger Mats när jag ber honom beskriva loppet. "Och en del intressanta stigningar i de längre etapperna", tillägger han hemlighetsfullt småleende.

Att skydda naturen är högsta prioritet, liksom att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder med tanke på både eventuella stukade vrister och coronaviruset.

Naturen, människorna och att utmana sig själv - det är vad Folkhälsan swimrun går ut på. Det säger arrangören Mats Almqvist inför loppet. Folkhälsan Swimrun är Finlands största swimruntävling, och fungerar dessutom som ett seedinglopp för världsmästerskapen i Sverige.

Finslipa handpaddling - och lite meditation

Som sista förberedelse inför loppet ordinerar mig PT Niclas Wiitala en lätt halvtimme simning i bassäng, där jag kan finslipa crawltagen med hadpaddlarna. Det gäller att träffa vattenytan i rätt vinkel med paddeln för att få maximal effekt.

Och sen skall jag skapa mentala målbilder för loppet. Visualisera en riktigt lyckad simtur där tekniken sitter och känslan är på topp.

broken image

"Team Gäddorna" poserar inför loppet.

Trots att det inledningsvis rådde lite oklarheter om vilken vilken distans vi skall springa så har jag och Niclas nu enats om att delta i Sprint by Keradur-distansen (12 km löpning + 2,4 km simning). Och lagnamnet blir "Team Gäddorna" som en hommage till våra vänner under ytan.

Mera om de olika distanserna (till exempel ruttkartor) hittar du här.

"Stay safe, and have fun!", tillägger arrangören Mats Almqvist. Och visst skall det bli roligt - och sjukt spännande!

broken image

I nästa blogginlägg berättar jag förstås hur själva tävlingen gick för denna hobbymotionerande illustratör och journalist. Och om du har missat något av mina tidigare inlägg inför Folkhälsan Swimrun så hittar du dem här! På Instagram heter jag Sebastian Dahlström Drawings.