Return to site

Mörker och kyla är lyxvaror

Ta vara på vintern - den kommer bara en gång om året

· sport,vinter

Förr om åren blev jag deppig av vintermörkret, och längtade sammanbitet till de varma sommarkvällarna medan decembers snöslask piskade mot rutorna och februarikylan letade sig in i nackskarvar och skor.

För några år sedan flyttade jag från gatlyktornas och neonskyltarnas Helsingfors till den kolsvarta landsbygden utanför Karis. När vinterkvällen faller här blir det mörkt som i en säck. Paradoxalt blev jag samtidigt vän med mörkret. Än mer nyligen blev jag också vän med kylan.

Träning i mörker är meditation

När man springer i mörkret krymper hela den visuella världen till cirkeln av ljus från pannlampan på marken framför en. Synintrycken försvinner och ger tankarna rum att flyga ostört.

Jag älskar att gå eller springa i en kolsvart skog, längs mörka sandvägar över åkrar och ängar. Att betrakta andedräkten fladdra i pannlampans ljus blir meditation. Stjärnor mellan träden, dimslöjor över månen. När man övervinner rädslan för mörkret blir det i stället ett stort och skönt vilorum. Inget som stör - vi får vara i fred, jag och pannlampan.

Kyla är sällsynt lyx

På en planet som värms i allt snabbare takt håller kyla på att bli en konkret bristvara. Det är inte många ställen på jorden man kan leva som i en frysbox (eller åtminstone ett kylskåp) några månader om året.

Att träna när det är lite för kallt är mycket skönare än att träna när det är lite för varmt. Får jag välja mellan -5 och +25 på löprundan tar jag -5 varje gång.

I år har jag upptäckt hur bra man mår av att vinterbada. Tänk att leva i ett land där en sån sak är möjlig. Att under det ena halvåret kunna fixa en hälsosam endorfinkick så ofta man vill. Det klara kalla vattnet lägger förband på ömma muskler, skjuter friskt blod till hjärnan och ruskar liv i kropp och själ.

Sedan jag började kallbada i slutet av september har jag bara missat ett enda av mina dagliga dopp. Alla andra dagar har jag inlett med ett bad i iskallt vatten.

Ta vara på vintern

Visst älskar jag fortfarande sommaren och ljuset. Visst skulle jag välja evig juli framom evig november. Men förr var min vinter bara en tradig transportsträcka från oktober till maj. Nu vet jag att mörker och kyla kan ge både lugn och energi.

Så ta vara på vintern - den kommer vare sig vi vill eller inte. Låt oss göra det bästa av den medan vi räknar dagarna till nästa vår.

broken image