Return to site

Karikatyr av Göran Persson

Inspirerad av dokumentären "Ordförande Persson"

· illustration

Alltid nu som då hinner jag teckna karikatyrer helt för nöjes skull. Jag satt en kväll framför Youtube och råkade snubbla över några klipp ur Erik Fichtelius, Kjell Tunegård och Paolo Rodriguez fantastiska dokumentär "Ordförande Person", om Göran Persons tid som Sveriges statsminister. Tyvärr tycks hela dokumentären inte finnas på nätet för tillfället, så jag fick nöja mig med klippen på Youtube.

Jag har ofta iPaden i handen och programmet Procreate aktiverat medan jag tittar på något. Kanske ser jag något intressant att teckna av, eller annars bara låta pennan löpa. De som känner mig vet att jag tecknar nästan hela tiden, mestadels utan dessmera plan eller tanke.

Men den här gången fastade jag för att göra en karikatyr av Persson, med utgångspunkt i hur han såg ut under sin tid som statsminister. Det började med en enkel sketch för att fånga hans personlighet, och bestämma proportionerna för karikatyren. Sedan googlade jag efter några referensbilder och gjorde en mera detaljerad sketch. Den tog jag sedan vidare - först till en svartvit målning för att sedan introducera färger.

Den här gången valde jag att ta fram en palett med ljus, medel och skuggversioner av varje färg innan jag började måla. Det här för att hålla färgerna klarare och inte blanda ihop dem för mycket under processen. Men det blev ganska väl blandat ändå, och strikt taget höll jag mig inte till min förutbestämda palett.

Jag valde att koncentrera detaljerna till ögon, näsa och mun - och hålla resten av målningen rätt så enkel och måleriskt "suddig". Som alltid kunde man ha tagit det här hur långt som helst och finslipat varje hårstrå, men det fick räcka så här. Slipsen blev dock av en slump rätt så detaljrik, varför vet jag inte - men den var rolig att måla.

Karikatyr av Sveriges förre statsminister Göran Persson, tecknad av Sebastian Dahlström.

Tyvärr har jag hittills inte gjort någon video av den här karikatyrprocessen - i likhet med den jag gjorde om min karikatyr av Martti Ahtisaari. Men jag skall definitivt göra flera sådana explainervideor på Youtube - tack till dem som har gillat den och önskat fler.

Och gillar ni karikatyren av Göran Persson - ta gärna en titt på mina andra målningar och karikatyrer här!