Return to site

Kvartalsrapport Q1: 2021

Frilanslivet fortsätter

· illustration,journalistik

Folk brukar fråga hur det går med min firma, och jag brukar tacka och säga att det går riktigt bra. Och visst gör det det. Men samtidigt är det en fråga som jag än så länge upplever att är ganska svår att svara helt uttömmande på.

Nu har jag jobbat heltid som egenföretagare i ett drygt halvår. Inom den tiden ryms ett bokslut för halva 2020 och ett påbörjat nytt kalenderår. Men fortsättningsvis vet jag inte exakt vad jag förtjänar. Inte på samma sätt som jag gjorde under alla dessa år jag jobbade med månadslön - då fanns det inget tvivel om hur mycket pengar som rullade in på kontot varje månad.

För det första fördelar sig uppdragen väldigt ojämnt. Jag minns hur jag veckan efter julledigheten kände panikens svettpärlor rinna längs med mitt bleka ansikte när jag frenetiskt refreshade en tom inkorg. Då är det bra att ha en fru som riktar fokus tillbaka på verkligheten, och får mig att inse att kunderna kanske behöver planera några dagar efter julen innan de beställer jobb. Så jag passade på att planera själv också - och tog hjälp av Let me creates planeringsverktyg. Och veckan därpå fick jag sedan några uppdrag, och sen dess har det rullat på.

Men att veta exakt var det här året landar, hur mycket jag kommer att betala i skatt, försäkringar och andra avgifter är än så länge oklart. För säkerhets skull tar jag ut en minimal månadslön för att i stället bygga upp en rejäl buffert på firmans konto.

Bild ur arbetsrummet där jag arbetar vid datorn.

Journalistik och illustration- fifty sixty

Fortsättningsvis har uppdragen fördelat sig ganska jämt mellan journalistik och illustration, med en liten slagsida mot journalistiken.

Året började med några översättningsjobb. Sen blev det journalistiska uppdrag för både Espoon Lehti om coronan och skolarbetet och PopNAD - där jag bland annat skrev den här artikeln om alkoholbruk på äldreboenden. Att intervjua forskare för PopNAD är alltid fascinerande. Fördelen med att vara journalist är att man lär sig något nytt varje gång man gör ett inslag eller skriver en artikel - när det gäller PopNAD är inlärningen boostad rejält eftersom man dessutom får koncentrera sig på färsk akademisk forskning.

Jag fick också i uppdrag att skriva om kommunalvalet för SAMS medlemstidning, och dessutom illustrera min egen artikel. Dessutom har jag haft nöjet att samarbeta med den nygrundade stiglöparföreningen Raseborg Trail Runners - och designat några planscher för deras kommande löptävling i Västerby och skapat logo-illustrationer för de olika rutterna.

Jag står vid mitt ritbord.

Vidare har jag fortsatt med att teckna serier för affärsmagasinet Forum, och dessutom fått illustrera en färsk rapport för tankesmedjan Agenda. Dessutom fick jag en ny kund i Estland som beställde infografik! Därutöver ligger illustrationer för både tidningen Läraren och Kommuntorget i pipelinen, samt några privata beställningar - jag delar dem på mina somekanaler så fort jag får grönt ljus.

Och bland nygamla kunder kan jag också nämna Svenska Yle. Jag har för tillfället två projekt på gång för min gamla arbetsgivare. Dels arbetar jag med en större journalistisk produkt som kommer att publiceras i sommar - och dels arbetar jag med mera tekniskt jobb som har att göra med arkivering av olika funktioner på webben. Här kan jag utnyttja mina tidigare erfarenheter som radio- och webbredaktör - och spännande att dessutom få se Yle ur ett produktionsbolags synvinkel.

Ett mycket intressant frilansuppdrag jag fick var att intervjua placeringsdirektör Christian Backholm vid stiftelsen för Åbo Akademi. Som privat investerare följer jag personligen aktiemarknaden med intresse, och det var häftigt att intervjua ett proffs - och fokusera på det spännande börsåret 2020.

"I nio fall av tio skall man köpa när det kommer så här stora dippar, så är det bara", sade Backholm i intervjun. Jag är glad att jag tänkte lika som honom under raset i mars i fjol, även om jag köpte med tusenlappar och han med miljoner.

Om frihet, timlön och att mäta tid

Jag gillar frilanslivet! Jag älskar möjligheten att disponera över min egen tid, och jag brukar ofta ta mig ut i löpspåret under dygnets bästa timmar, för att sedan kompensera med jobb tex under kvällen. I början av min frilanskarriär såg jag ingen skillnad mellan vardag och helg, men nu försöker jag hålla veckosluten helt lediga för att ge mig en paus. När man jobbar hemifrån med fri tidtabell flyter jobb och fritid ibland ihop, och det är bra att sätta en gräns. Utgångspunkten är att lördagar och söndagar är lediga.

En annan sak som hjälper att fokusera är att mäta all tid jag sätter på firman. Vissa av mina uppdrag går med timdebitering och då är ju tids-tracking en nödvändighet, men också i de fall jag jobbar för en överenskommen summa trackar jag tiden för att bilda mig en uppfattning om vad min timlön blir, och kunna avgöra vilken typ av uppdrag jag i framtiden skall satsa på. Även tid som inte direkt är betald arbetstid, men som har med friman att göra, trackar jag - till exempel den tid jag lägger ner på att läsa mejl, skicka fakturor eller skriva blogginlägg som det här.

Jag använder Toggl track - det ger mer än man kan önska sig och är dessutom gratis. Prova det!

Toggl hjälper mig att fokusera. Så fort jag trycker på play är jag "på jobb". När jag trycker på stop är jag ledig, och kan tex slösurfa på Facebook eller dricka kaffe på terassen. Det här betyder att mina arbetsdagar sällan överskrider 6 timmar, i de flesta fall är de kring 4 timmar långa.

Vid en första anblick kan de här siffrorna få alla hårt arbetande lutheraner att sätta kaffet i vrångstrupen, men andelen effektivt arbete under en "normal" 8-timmas arbetsdag är inte alla gånger 8 timmar heller. Kaffepauser och slösurfande ingår där med. Och so what, egentligen - livet är ju inte en tävling om vem som jobbar mest.

En ganska stor fördel med frilansjobbet är att jag sällan behöver använda väckarklocka. Jag vaknar naturligt kring klockan 8 på morgonen, och inleder arbetsdagen klockan 9. Att få sova ut, och sova utan den stress som en väckarklocka medför, är väldigt värdefullt.

Nordisk diplomati och barnboksillustrationer

Under fritiden har jag och min kompis Alexander Uggla jobbat med algoritmserien Nordic Diplomacy - ta gärna en titt. Mera om hur datorn plockar ihop våra randomiserade serier hittar du här.

Och så kunde jag glädjande konstatera att Kulturfonden varit välvillig när det gäller ett barnboksprojekt som legat på sparlåga i några år. Under våren och sommaren skall projektet slutföras - även det kommer jag att återkomma till på bloggen.

Dessutom blev jag intervjuad i lokalpressen! Här kan du läsa ett personporträtt om mig och mitt karikatyrtecknande i tidningen Västra Nyland.

En seriestrip av serien Nordic Diplomacy

Nu hoppas jag att isarna skall smälta så man kan ge sig ut på sjöarna i våtdräkten och fila simteknik. Swimrunsäsongen står för dörren. Maratonloppet jag var anmäld till blev framskjutet, precis som allt annat den här våren - men det är ju en bra ursäkt att låta löpbenen vila lite mellan varven. Här finns ju en hel del annat att göra nu när snön smälter - som att börja bruka jord, till exempel. Eller att dricka förmiddagskaffe på terassen med solen i ansiktet.