Return to site

Vegan: Från deltid till heltid

Veganmånad i februari

· sport,mat

Jag minns tydligt var jag var när jag kom till slutet av ljudboksversionen av "Finding Ultra" av Rich Roll. Det var en sensommardag i fjol, och jag höll på att avsluta gräsklippningen av bakgården. Finding Ultra är en självbiografisk historia om vägen från en alkoholiserad soffpotatis till en ultralöpare och Iron man. Rich Roll, som själv stod för uppläsningen av sin bok, har även en podcast som jag kan rekommendera.

Boken hade gett mig en inspirationsboost i min egen träning, och jag hade redan anmält mig till simundervisning på hösten och börjat snegla på landsvägscykelpriser. Tänk om jag också en vacker dag skulle kunna genomföra en Iron man?

Men en sak gjorde mig skeptisk. Rich Roll är vegan och, som många andra veganer, gör han inte precis någon hemlighet av det. Han kallar det för sitt hemliga vapen, och orsaken till att hans fitnessresa gick så bra. Clean burning fuel, som han säger.

Men come on? Spirulinasmoothies? Måste man verkligen stressa med sånt för att komma i form? Jag beslöt ändå att testa. 

Så sedan ett halvt år tillbaka har jag huvudsakligen ätit veganmat i veckorna. Och på helgerna har jag ätit som förut. Jag är ingen dietist så jag varken vill eller kan ta ställning till vilken kost som är den bästa för alla. För mig har deltidsveganismen i alla fall fungerat bra. 

Jag har känt mig lättare i kroppen och haft mera och jämnare energi, och faktiskt både gillat själva maten och det faktum att jag huvudsakligen äter veganskt. Dessutom har jag lite extra mycket gillat att äta ägg, fisk och kött på helgerna. Mejeriprodukterna saknar jag däremot inte alls. 

Bara för att det är en kul utmaning så tänkte jag testa på fullskalig veganism under en begränsad tid. Så i februari skall jag vara totalvegan. Målsättningen är att efter det åtgergå till samma halvtidsveganism som tidigare, men jag hoppas ändå få nya insikter och erfarenheter som kanske inspirerar mig i någon ny riktning.

Som en extra krydda (pun intended) så kommer min fru att gå in för en keto-diet under samma tidsperiod. Så jag gissar att vi kommer att snegla avudsjukt på varandras portioner vid middagsbordet...