Return to site

Frilansarens bokslut 2023

Shoutouts och tack för fina samarbeten under året som gått

· illustration,journalistik

När 2023 lider mot sitt slut är det dags att sammanfatta frilansåret som gått. Jag har fått lära mig en hel del om pedagogik, fortsatt med populärvetenskap och hittat nya samarbeten på illustrationsfronten. Och barnboken Alla sover inte gavs äntligen ut!

Mitt största samarbete under året har jag gjort med Svenska folkskolans vänner - jag har skrivit för SFV-magasinet, men främst för den nygrundade sajten Lärorikt.fi – hela 28 artiklar har det blivit! Genom att skriva för Lärorikt har jag fått en möjlighet att följa med på nära håll vad som händer inom pedagogiken – och det har hänt en hel del, inte minst till följd av de enorma förändringar som AI-genombrottet förde med sig under det gångna året.

Mitt mångåriga populärvetenskapliga samarbete med sajten PopNAD vid Nordens välfärdscenter har också fortsatt under 2023. Utöver de populärvetenskapliga artiklarna på svenska har jag även fått skriva konferensrapporter på engelska, samt arbeta med videoeditering.

broken image

Distansjobb: I februari och mars distansjobbade jag från Teneriffa. Friheten i frilansandet är fantastisk!


På illustrationsfronten har samarbetena varit många. Än så länge har Midjourney inte fasat ut oss illustratörer! Tidningen Läraren och Kommuntorget hör till de återkommande kunderna – men jag har också gjort en del enstaka illustrationer för olika kunder (Shoutout till superproffsen på Krut och Nordic Brandstep – och fina organistaionen FOS), samt privata karikatyrer. Och så fick jag illustrera en färsk gymnasiebok i samhällslära vid Otava: Forum Samhällslära 1 (GLP21).

2023 var också året då min och Kristina Hakola-Wass mångåriga barnboksprojekt äntligen blev klart när barnboken Alla sover inte såg dagens ljus. Den första upplagan tryckte vi på egen bekostnad – men den sålde slut så snabbt att vi fick hjälp med en andra upplaga av förlaget Libraria. Härligt att se att boken nu finns i flera bokhandlar runtom i landet – och dessutom fick mycket synlighet under bokmässan i Helsingfors.

broken image

Bild ur "Alla sover inte".


Lite voice-over-jobb och konferencierjobb har jag också hunnit med – jag fick bland annat äran att leda festligheterna när anrika Inkoo Shipping fyllde år. Dessutom har jag fått göra en del översättningsjobb – bland annat för ett samarbete mellan Unicef och Mumin och dessutom fick jag vara med på ett hörn i skapandet av Päivi Helanders (m.fl.) superstiliga bok om arkitekten Olof Ottelin.