Return to site

Plask plask i Sjundeå

Jag är en kanalfantast och Sjundeå å var en ny bekantskap

· Fritid

I lördags begav jag mig ut på Sjundeå å i en hyrd kajak. Äntligen fick vi tid att lösa ut presentkortet jag fick i födelsedagspresent av min fru Rose-Marie! Hela dagen hade vi på oss att paddla, och eftersom vi båda gillar åar mer än öppet hav valde vi att paddla upp längs med ån i stället för att navigera ut i skärgården.

Sjundeå å bjuder till och med på en sluss! Den är eldriven, till skillnad från de handvevade slussar jag har lärt mig att manövrera under semesterresor ombord på kanalbåtar i Storbritannien. Och när skillnaden i vattendjup i de engelska kanalerna kan skifta med över en meter före och efter slussen var det knappt så man märkte av höjdskillnaden i slussen i Sjundeå.

Slussen på Sjudeå å. När man drar i ett snöre öppnad porten och sen är det bara att paddla in. Mäktigt.

Slussen på Sjundeå å: när man drar i ett snöre öppnas en enorm metallport, och sen är det bara att paddla in. Mäktigt! Foto: Rose-Marie Dahlström.

Som alltid när man rör sig på en kanal känns det som om man blir förflyttad till en annan värld. Omgiven av lummiga träd som dämpar ljudet från den omkringliggande världen hinner man lägga märke till alla de där små detaljerna man annars missar. Vattenlopporna, småfisken som hoppar, grodorna på näckrosbladen och det stilla plaskandet av paddeln som klyver vattenytan. Stressen rinner av en och tiden flyter lika långsamt som ån själv.

Trangiakaffe.

Paus och kaffe kokat på Trangian. Stundvis var ån riktigt knepig att manövrera eftersom kullfallna träd blockerade vägen. Men med kajak brukar man klara det mesta. Foto: Rose-Marie Dahlström.

Ibland när livet är stressigt och det händer en massa på en gång så brukar åtminstone jag glömma att ge mig tid för den här typen av spontana utflykter. De känns som ännu en sak som skall göras i högen bland allt annat. Men när man ger sig tid så inser man gång på gång att det lönar sig. Att tillbringa en dag i naturen ger mycket mera energi än den tar. (Men visst kändes 20 km paddling i magmusklerna följande dag).

 

Jag har flera stora och spännande saker på gång just nu, därför beslöt jag att återaktivera den här bloggen. Bland annat skall jag springa mitt första maratonlopp om en vecka! Men for now: over and out from Sjundeå!

broken image

Ps. Om ni började fundera på hur de brittiska slussarna ser ut - så varsågod: här är en bild från några år tillbaka när jag senast körde kanalbåt. Tanken var att vi skulle ha åkt tillbaka i våras, men så satte pandemin stopp för de planerna. Fingers crossed for next year.

broken image

Handdriven brittisk kanalsluss. Foto: Alexander Uggla.