Return to site

4 saker du behöver veta för att teckna och måla realistiskt

Grundkurs i realism (del 1)

· illustration

Att måla realistiskt är inte samma sak som att måla en massa detaljer.

Det är inget fel med att försöka efterlikna verkligheten in i minsta detalj, men det är inget krav för att en målning skall ge ett realistiskt intryck. De facto är det en stor skillnad på realism och fotorealism.

Fotorealism kan vara en rolig utmaning som både sätter konstnärens tålamod och tekniska kunnande på prov. Lyckas man kan resultatet vara väldigt imponerande. Men fotorealism (eller hyperrealism) är inget krav i sig för att en målnings skall ge ett realistiskt eller "verkligt" intryck.

Realism handlar om att i bilden fånga något som ligger bortom det som en kamera kan se. Ofta ser realistiska målningar ganska "slarviga" ut när man betraktar dem på dem på nära håll.

Titta på den här tavlan av en av mina favoritkonstnärer Anders Zorn. Den här har inget med fotorealism att göra, men samtidigt är det lätt för betraktaren att föreställa sig att man är närvarande i dansen. Man kan nästan höra fjolmusiken, eller känna doften av hö och midsommarblommor.

Vad är det som får en tavla att se realistisk ut?

Svaret på frågan är: Proportion, valör, övergångar och färg!

Jag kommer att förklara de här nyckelkoncepten i två bloggposter. I den här posten (del 1) kommer vi att bekanta oss med proportion och valör. I den följande tar vi en titt på övergångar och färg. Jag har också bloggat om samma tema på engelska, de artiklarna hittar du här och här.

I de här texterna ger jag dig samtidigt en överblick av en kurs i samma tema som jag har deltagit i. Jag kan varmt rekommendera kursen "The Essentials of Realism" av Jonathan HardestySchoolism.

Close up detail of a realistic painting I did in the class. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Detalj av en realistisk målning jag gjorde under kursens lopp. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Jag kommer inte att skriva en fullständig recension av kursen, utan i stället diskutera koncepten i ett bredare perspektiv. Man kan se bloggen som en reseskildring av den konstnärliga resa jag begav mig iväg på under kursens lopp. Teorierna och koncepten jag skriver om är gamla och har förädlats genom generationer av konstnärer, men sättet Jonathan Hardesty presenterar dem på är nytt.

Realismens fyra koncept

Om du vill måla realistiskt måste de fyra nyckelkoncepten rota sig djupt i ditt medvetande. Proportion, valör, övergångar och färg är de saker du bör koncentrera dig på. Proportionerna är grunden i målningen, det som allt annat bygger på. Valörerna (tänk på dem som en gråskala från ljus till mörker) är det absolut viktigaste. Övergångarna är lätta att glömma bort, men de skapar mycket stämning om man får dem rätt. Färgen är det minst viktiga, men samtidigt pricken på i:et eller grädden på moset.

Att lära sig att teckna eller måla handlar egentligen om att lära sig att se. När du lärt dig teorin bakom proportion, valör, övergångar och färg kommer världen att se lite annorlunda ut.

Balls and cloth. One of the paintings i did in the class. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Balls and cloth. En av målningarna jag gjorde under kursen. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

När man bygger ett hus är det viktigt att grunden står rak, och är gjord av ett hållbart material. På samma sätt krävs det att man som konstnär är noggrann när man inleder arbetet med en ny målning. Grunden är det som resten vilar på, och oberoende av hur vackra färger man använder kommer det aldrig att se vackert ut om proportionerna är fel.

Egentligen är det mycket enkelt att teckna och måla realistiskt: Titta på något och överför det till ett papper (eller en elektronisk tablett) med hjälp av en penna, pensel (eller en stylus).

Även om konceptet är enkelt är utförandet svårt. Våra hjärnor är varken kameror eller kopieringsmaskiner, och det är därför vi kan skapa konst. Vi har möjligheten att överföra något mera än vad en maskin kan se. Ett budskap, en mening, själ...

Allting börjar med grunden.

Så här blir proportionerna rätt när du målar

Tänk inte på vad det är du målar. Försök i stället att se det som en samling av linjer, vinklar och block i olika former och storlekar. För att vår hjärna snabbt skall kunna ta till sig information använder den sig av symboler - vi ser omedelbart att ett öga är ett öga och en näsa är en näsa. Ett typiskt nybörjarfel är att rita dessa symboler i stället för vad man verkligen ser.

Så glöm vad det är du ritar - och koncentrera dig enbart på exakt vad det är du ser i form av linjer, vinklar, kurvor och former. Försök också att se de områden som ljuset träffar som former - och skuggorna likaså.

Jonanthan Hardesty ger flera tekniker för att lättare kunna se dessa former och vinklar. Min personliga favorit är negativ rymd - vilket betyder att man i stället försöker rita av den form som omger (och är allt annat) än det man vill rita. Om du vill rita en pupill i ett öga - rita ögonvitan i stället. Om du vill rita tänder - rita det mörka i munnen runt tänderna i stället.

Negative space Sebastian Dahlström Drawings Teth

När man tecknar tänderna (som i exemplet ovan) lönar det sig att inte tänka att man tecknar just tänder. Försök i stället tänka på vilken form allt annat i munnen har, minus tänderna. Det är tändernas negativa rymd! Den negativa rymden har ingen "symbol" i hjärnan, den har ingen konnotation och inget minne är förknippat med den. Därför är det lättare att se dess form, och teckna av den korrekt.

Nyckeln är alltså att aldrig tänka på exakt vad man tecknar, utan enbart på enkla former, linjer och vinklar. Jag berörde det här temat i en tidigare bloggpost (på engelska). Om du inte har testat att teckna negativ rymd förut - prova det genast. Du kommer att bli förvånad!

Att föreställa sig osynliga lodlinjer är en annan metod för att kontrollera att man tecknat av proportionerna rätt. Föreställ dig en lodrät linje tvärs över din bild - vilka saker träffar linjen, i vilka vinklar och hur långt från varandra. Jämför det med en linje på samma ställe över din referens. Det kan leda till att du ser fel du inte lagt märke till. Lodlinjen behöver inte vara enbart en fantasiprodukt, du kan använda en riktig lodlinje (ett snöre med en tyngd i ändan) eller en linjal.

Den tyska konstnären tog den här idén till sin spets redan för över 500 år sedan!

Block in, proportions. Example. Sebastian Dahlström, 2017. All rights reserved.

Referens och proportionsteckning, exempel. Sebastian Dahlström, 2017. All rights reserved.

Håll dig i skinnet och följ reglerna till punkt och pricka!

Det är tungt att hålla fokus i det här skedet av målandet. Risken är stor att man avviker från det man verkligen ser, och börjar teckna "lite ditåt". Försök att motarbeta det till varje pris. Det är nu du bygger grunden till ditt hus, och slarv eller misstag i det här skedet kommer att hämna sig mångfalt i fortsättningen.

Försök att se det du tecknar som enbart en samling vinklar och former. Börja med det stora och gå till det lilla. Ett bra sätt att börja är att enbart fokusera på de delar av bilden som är i ljus, och de delar där skuggan faller. Rita de formerna först.

Analysera konstant. Ta fram din mentala lodlinje, jämför den negativa rymden på din bild med referensens. Försök också att motstå frestelsen att rita av din referens genom att rita över den (till exempel genom att belysa pappret underifrån eller genom att ta in din referensbild på ett underliggande lager i dataprogram). Det kommer inte att hjälpa dig i det långa loppet, plus att teckningen kommer att förlora sin själ - det som gör den unik för just dig som konstnär.

Vänd referensbilden upp-och-ned!

I sin revolutionerande bok Drawing on the Right Side of the Brain ger Betty Edwards tipset att (om möjligt) vända referensen upp-och ned. Det här är möjligt endast i de fall man ritar av en bild eller ett fotografi. Om du inte tidigare har provat på det - gör det nu. (Särskilt om du är en av dem som tycker att du inte är särskilt bra på att teckna). Jag lovar att du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre din bild blir med hjälp av detta enkla lilla trick. Här hittar du tydligare instruktioner för den här tekniken.

En metod för att se vinklar bättre är att föreställa sig klockans visare på urtavlan. Vi är vana vid att se vinkeln för olika klockslag (det är lätt att föreställa sig hur visarna ligger i relation till varandra exempelvis klockan 15). När du ser en vinkel - föreställ dig att den är ett klockslag. Det är lättare att sedan rita en klockan två-vinkel eller en halv fem-vinkel än att enbart försöka memorera den och rita den "utantill".

Alla bilder börjar med några enkla streck på pappret; indikationer av vinklar, linjer och former. Börja stort, låt detaljerna komma sedan. Separera ljus och skugga redan i början av processen, det hjälper dig att se formen och det du ritar som ett objekt i tre dimensioner.

Monochromatic ear painting. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Svartvit målning av ett öra. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Valörer - ljus, skugga och fem (miljoner?) nyanser av grått

Valörerna är det viktigaste och mest betydelsefulla i realistisk målning. Det är med valörerna som den realistiska effekten antingen framträder eller misslyckas.

Tänk på valörer som allting mellan ljus och mörker - allting mellan svart och vitt. Varje färg har en valör, men varje valör kan representeras av många färger. Om det känns förvirrande - tänk på valörer som de olika gråa nyanserna i ett svartvitt fotografi.

Ett svartvitt fotografi kan se väldigt realistiskt ut - trots att det saknar färg. Det här beror på att det är valörerna som är det viktiga, färgen är (som tidigare konstaterats) enbart grädden på moset. För den som verkligen vill gräva ner sig i färger och valörer rekommenderar jag den här webbsidan (på engelska).

Efter att man lyckats få proportionerna rätt är det dags att välja ett en skala för vilka valörer man vill använda. Jonathan Hardesty rekommenderar att man i initialskedet av bilden använder enbart fem olika valörer - två mörkare för skuggor och tre ljusare för de områden där ljuset faller i bilden.

Precis som vid proportionstecknandet gäller det att inleda med det generella och sedan övergå till det specifika; därför enbart fem valörer i början. Medan man tecknar vidare kan man sedan börja införa de mellanliggande valörerna så att bilden blir mera mångfacetterad, men först efter att hela bilden är täckt av de fem initiala valörerna (tre för ljus, två för skugga).

Ljus och skugga bör dock hållas skilt under hela processen. Som en generell regel är det mörkaste ljuset alltid ljusare än den ljusaste skuggan.

Toy duck, five values. Sebastian Dahlström, 2017. Look how much only five values can do towards a realistic effect! Toy duck - five values. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Se hur mycket bara fem valörer kan göra - det ser ju nästan realistiskt ut redan! Toy duck - five values. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Bilden ovanför består enbart av fem valörer: tre för de partier där ljuset träffar, två för skuggan. Trots att det är en målning i ett väldigt tidigt skede ser den redan rätt så realistisk ut. När du kommit så här långt är det dags att sätta dit flera valörer.

När du betraktar din referens ser du förmodligen en uppsjö av valörer, och det är inget fel med att måla dem så noggrant som möjligt. Det är alltså helt ok att frångå de fem initiala valörerna, men håll fortsättningsvis ljus och skugga åtskilt. Generellt är det så att det mörkaste ljuset är ljusare än de ljusaste skuggorna. Allt som inte direkt träffas av ljuset bör behandlas som skugga, och därmed är reflekterat ljus även en del av skuggorna.

Det viktiga är att tänka på valörernas inbördes förhållande till varandra. Du vill inte nödvändigtvis kopiera valörerna från din referens, men du vill kopiera deras inbördes förhållande. Och håll dig innanför de extrema ändorna av din valör-skala, dvs gör inget ljusare än din ljusaste valör ur 5-gradersskalan, och inget mörkare än vad du från början etablerat som det mörkaste mörka.

Ibland är det svårt att se valörerna. Någonting kan verka mörkare än det är i fall det är beläget nära något mycket ljust, och vice versa. Du är förmodligen bekant med den här typen av optiska illusioner.

Ett enkelt trick som gör det avsevärt lättare att se valörer är att kisa med ögonen. Gör ett försök och notera hur alla färger mattas av och detaljerna försvinner - samtidigt som ljus och mörker framträder tydligare. Att kisa med ögonen är ett bra hjälpmedel också när man vill se proportioner.

Försök att inte tappa bort dig i för många detaljer när du målar valörer, och håll hela tiden proportionerna i minnet också. Nu har du en andra chans att rätta till sådant som inte blev 100% korrekt när du ritade proportionerna. Ändra alltid om du ser ett fel. Ha ett öppet sinne och utgå från att du kommer att få rätta till en del gamla misstag.

Ta en paus om du blir trött. Det viktigaste är att inte börja slarva. Benhård disciplin är det som gäller - och pauser när det blir nödvändigt.

Hur man manipulerar valörer

Valörerna du väljer behöver inte vara desamma som på din referens. Även om valörer är det i särklass viktigaste elementet för att något skall se realistiskt ut kan du manipulera dem en hel del. Det viktiga är dock att bibehålla valörernas inbördes relation till varandra. Om något är x procent ljusare än y på referensen måste det vara x procent ljusare än y även på din bild. Men själva skalan kan flyttas upp mot ljuset eller ner mot mörkret.

Man kan till och med "trycka ihop" valörskalan så att den enbart omfattar en liten skala gråtoner, eller "töja ut" den så att den täcker hela området mellan vitt och svart - så länge förhållandet mellan valörerna på referensbilden är detsamma som förhållandet mellan valörerna på din målning.

Values example: From left to right: A value scale containing all values. An example of a 5-value scheme. The same 5-value scheme manipulated towards the lights (with the proportions intact). The same value scheme squeezed together towards the lights (still with the proportions intact).

Exempel på manipulerade valörskalor. Från vänster till höger: Alla valörer från svart till vitt. Ett exempel på en femgradig valörskala. Samma skala som har manipulerats mot ljuset (med förhållandena mellan valörerna intakta). Samma valörskala som tryckts ihop. (Fortsättningsvis är förhållandena intakta).

En regel som oftast är bra att följa är att aldrig använda sig av totalt vitt eller helt svart, spara alltid en liten bit av de extremaste ändorna i valörspektrumet. Om inte annat så för att ha lite flexibilitet i slutet av målningsprocessen. Jag tycker även personligen att de flesta bilder ser mera realistiska ut om de saknar totalt svart och totalt vitt. Helsvart och helvitt ser en aning livlöst ut, åtminstone i stora mängder.

När du kommit såhär långt i din målning skall din initiala valörskala vara etablerad, och alla mittimellan-valörer är klara. I det här skedet ser målningen ut som ett stort lapptäcke av fläckar i olika toner av grått. Valörer är ju alltid former av en viss valör.

Nu är det dags att jämna ut kanterna mellan de olika formerna - det är dags att tänka på övergångarna!

The same painting at different stages: To the left the value block in is complete, to the right the edges are refined. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Samma målning i två olika stadier. Till vänster är valörmålandet klart, till höger är även övergångarna klara. Sebastian Dahlström, 2017. (Copyright: Sebastian Dahlström, do not use without permission).

Övergångar (och färger) är temat för min nästa bloggpost om realism. Om du har frågor är det fritt fram att ställa dem i kommentarsfältet - jag lovar att svara på dem alla!

Om du vill vara säker på att aldrig missa en post rekommenderar jag att du börjar prenumerera på mitt nyhetsbrev. På Instagram hittar du mina senaste bilder, skicka gärna ett DM där om du har frågor.

Om du gillade artikeln och tror att någon annan kan ha nytta av den - dela den gärna.